Днес, 9 ноември, легендата в българския волейбол Димитър Златанов празнува

...
Днес, 9 ноември, легендата в българския волейбол Димитър Златанов празнува
Коментари Харесай

Легендата Димитър Златанов празнува 70-годишен юбилей

Днес, 9 ноември, легендата в българския волейбол Димитър Златанов чества рожден ден. Емблематичният ни национал, треньор и волейболен активист има празник, като навършва 70 години.
В навечерието на своята 70-годишнина, единственият български волейболист, признат в Залата на славата показа в София своята биографична книга - " Да докоснеш върха " , която е един натурален ззавършек на богатия му волейболен живот.

КОЙ Е ДИМИТЪР ЗЛАТАНОВ
Димитър Златанов е роден на 9 ноември 1948 година в Ихтиман.

Той е единственият българин във волейболната Зала на славата в Холиуок, Масачузетс.

Нападател №1 в света за 1970 година. Избран е за волейболист номер 1 на България за XX век и е измежду най-хубавите 25 волейболисти в света за предишния век.
От 1968 година играе за ЦСКА, с който е 9-кратен първенец на България. През 1969 година с „ алените “ става европейски клубен първенец, а през 1976 година - притежател на КНК. Сребърен медалист от СП в София 1970 година

Участвал е на три олимпиади - Мексико′68, Мюнхен′72 и Москва′80. Знаменосец на българската делегация в Мюнхен и олимпийски вицешампион в Москва.

През 1981 година става първенец на Италия с Робе ди Капа (Торино).

Той е първият български волейболист, който играе в Япония.

Връща се в България, където води тима на ЦСКА от 1983 до 1988 година. Като треньор на ЦСКА има 4 шампионски трофеи, а като асистент на Васил Симов в националния тим печели бронз на Екологичен потенциал в Берлин през 1983 година

Следва треньорска кариера и в Италия, където основава някои от бъдещите национали на „ скуадра адзура “, в това число и сина си Христо Златанов.
През 2011 година е почетен с най-високото държавно отличие - медал „ Стара планина I степен “.

Екипът на Sportal.bg поздравява Димитър Златанов за неговия празник, като му желае доста здраве, наслада в фамилията и още доста страсти, и приятни прекарвания дружно с обичания волейбол.

Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР