Днес 77 години навърши британският актьор Майкъл Гамбън. Той е

...
Днес 77 години навърши британският актьор Майкъл Гамбън. Той е
Коментари Харесай

Кой магьосник от „Хари Потър“ празнува днес

Днес 77 години навърши английският артист Майкъл Гамбън.

Той е прочут измежду по-младата публика като един от хората досъградили образа най-обичания персонажи от поредицата „ Хари Потър “ – Албус Дъмбълдор.

Съдбата слага пред него това предизвикателство и той сполучливо се оправя с него.

Сър Майкъл Джон Гамбън е роден на 19 октомври 1940 година в Дъблин, Ирландия. Но на 5-годишна възраст получава английско поданство, което му разрешава по-късно да получи действително рицарско звание, а не почетно.
 Майкъл Гамбън Майкъл Гамбън
Майкъл е изцяло дипломиран инженер, само че мечтае за актьорска кариера и през 1962 година дебютира с театрална режисура на “Отело”.

Една година по-късно той към този момент се радва на вниманието на Лорънс Оливие – един от най-известните специалисти за асортимент на фрагменти в театъра. Оливие му дава опцията да се включи в още няколко световноизвестни театрални постановки.

Оттук нататък животът на Майкъл става непрекъснато обвързван с театъра.

Сред най-известните му постановки са “Отело”, “Макбет”, “Кориоланус”. През 1980 година Майкъл Гамбън взема основната роля в “Живота на Галилео” и става един от най-търсените театрални артисти.

На екрана сър Майкъл Гамбън се появява също в най-различни функции – той играе контрольор Жул Мегре в известна престъпна френска поредност “Мегре”. След това играе Фьодор Достоевски в “Комарджията” и други. Скоро идва и звездния час на артиста.

На 25 Октомври 2002 година умира легендата в киното Ричард Харис, след последното си преобразяване в ролята на Албус Дъмбълдор от поредицата “Хари Потър”.

Година по-късно Майкъл Гамбън и сина на починалия – Джейд Харис вземат участие дружно във кино лентата "Силвия ". Малко по-късно Майкъл Гамбън е поканен да замести починалия Ричард Харис в ролята на Албус Дъмбълдор в “Хари Потър и Затворника от Азкабан”.



Гамбън продължава да играе тази роля в “Хари Потър и Огнения Бокал”, “Хари Потър и Ордена на Феникса” и “Хари Потър и Нечистокръвния принц”.

Сър Майкъл Гамбън признава, че не е чел поредицата, само че облика на Дъмбълдор му подхожда. В живота Майкъл Гамбън е буен колекционер на старинни оръжия, часовници, коли и всевъзможни антики.

Има номинация “Златен глобус”, наред с още 13 награди и 4 номинации за повсеместен принос в киното и театъра.

За него синът на Ричард Харис, Джейд Харис споделя: “Той е страховит артист и аз съм сигурен, че ще направи всичко, което зависи от него с цел да пресъздаде облика на Дъмбълдор”.

Вижте във видеото кои са другите звездни рожденици през днешния ден.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР