Днес, 7 март гост в новото пространство на ул. Любен

...
Днес, 7 март гост в новото пространство на ул. Любен
Коментари Харесай

Стефан Лютаков открива изложба във Варна

Днес, 7 март посетител в новото пространство на ул. „ Любен Каравелов “ 8 във Варна ще бъде скулпторът Стефан Лютаков. Изложбата му „ Скулптура и други неща 2 “ ще бъде открита от 18.00 часа през днешния ден и ще остане в галерията до 2 април, научи Moreto.net.

Събрах и направих статуи, обединени освен от концепциите или смисъла им, а и от материала – черния метал. Обединява ги материала чугун и стомана и неговата естествена патина - ръждата. Ръждата върху металния предмет дава информация за време, пространство, естествени и човешки въздействия, функционалност, принадлежност.

Струва ми се, че ръждата събира минало, бъдеше и в този момент в едно. В един момент виждам моите статуи по какъв начин наподобяват в този момент, в този момент ги виждам, че наподобяват по този начин като че ли съм ги правил преди да се родя, виждам ги по какъв начин ще наподобяват и след мен. Често диря онази определеност и досегаемост на скулптурата, която предизвика да я докоснем, разгледаме с ръка, да я вземем, с цел да проверим има ли други функционалности. Някои от скулптурите наподобяват на кутии, на остарели ютии, които се отварят, завъртат се и по този начин се прекомпозират, получават друга визия, живеят по този начин, както живее и един потребен предмет.

А белким не би трябвало или не можем да разровим жарта с една чугунена статуя. Спомням си преди време какъв брой ме заболя, когато видях моя статуя до огнище, с която явно колекционерът беше разгарял огъня. По-късно бях благополучен, че многоплановият смисъл на тази статуя вероятно беше свестен и тя живееше пълноценно и доста покрай своя собственик. Този материал оказва помощ в желанието ми да заставам надалеч по едно и също време и от комерсиалното, и от елитарното. Така съм покрай естественото и човешкото, а постоянно не скулптурните ми тематики и сюжети могат по – елементарно да намерят своя скулптурен облик. Нарекох тази галерия „ Скулптура и други неща 2 ”, тъй като галерия с това име върша за повторно.

В изложбата от средата на 90-те години, както и в сегашната дружно със скулптурите демонстрирам и работи, които, мисля стоят настрана от познатата жанрова система и не мога да нарека елементарно скулптурен релеф, картина или рисунка, въпреки и да са покрай тях. Скулптурата постоянно се дефинира от пространството, по тази причина подбрах и съобразих работите с характера и опциите на новото пространство на изложба „ A&G Art meeting ”, Варна, споделя създателят.
Работно време на галерията - от сряда до събота сред 16.00 и 19.00 часа, както и с предварителна спогодба на телефон: 0885 581 437.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР