Днес (6 септември) е последният срок, в който може да

...
Днес (6 септември) е последният срок, в който може да
Коментари Харесай

Последна възможност за заявления за гласуване в чужбина

Днес (6 септември) е последният период, в който може да се подават заявки за гласоподаване в чужбина, сочи хронограмата на Централната изборна комисия. Най-лесно то се подава през уеб страницата на комисията в секция " Гласуване отвън страната ". Системата изисква да се вкарват три имена, ЕГН, данни за документа за идентичност, информация за контакт и мястото в чужбина, където човек ще гласоподава.

Справка в уеб страницата на ЦИК към 5 септември сочи, че до тогава са 41 680 заявки. Отделно по азбучен ред могат да бъдат открити заявки за гласоподаване в чужбина, най-често тъй като въведените данни не подхождат на информацията в регистрите в България.

Къде в чужбина ще може да се гласоподава на 2 октомври, би трябвало да бъде несъмнено на 10 септември, сочи хронограмата на ЦИК.

Защо е значимо

Подаването на заявление за гласоподаване в чужбина не е наложително изискване, с цел да може човек да упражни правото си на избор. Но от ЦИК неведнъж приканиха да се подават заявки авансово по няколко аргументи: На брифинг предходната седмица зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов съобщи, че подадените за изборите на 2 октомври заявки са почти два пъти по-малко спрямо тези за изборите през ноември предходната година. Това той изясни с събитието, че съгласно Изборния кодекс секции следва да се разкриват автоматизирано на местата, в които през последните пет години е имало секция, където са дали своят вот най-малко 100 души. (Списък със секциите, които би трябвало да бъдат автоматизирано разкрити - )

Кои са номерата на партиите и обединенията в бюлетините -
Какво сочат социологическите изследвания -


" Това внезапно се отразява на мотивацията на хората от съответното място да подават заявки за гласоподаване. Те знаят, че ще има секция, оповестено е мястото и не са по този начин стимулирани да подават заявление, както, в случай че то не е оповестено и би трябвало да се съберат, с цел да има въобще секция ", разяснява Цветозар Томов пред " Дневник ".

Според Изборния кодекс машинно се гласоподава в секциите в чужбина, за чието формиране са подадени над 300 заявки или в такива, в които на последните избори са дали своят вот над 300 души.

Промяна в описите за гласоподаване

Подалите заявки за гласоподаване в чужбина ще бъдат заличени от изборните описи в България, сочи Изборният кодекс. Процедурата обаче стартира изначало при всеки избори. Тоест, един път подадено заявление за гласоподаване в чужбина, води еднократно до изтриване от изборните описи в България единствено за съответните избори.

" Ако той по някаква причина не отиде да гласоподава отвън страната, а отиде в секцията си по непрекъснат адрес, той ще бъде в листата на заличените лица, единствено че там ще бъде маркирано, че е в този лист, тъй като е регистриран в секция в чужбина и комисията ще го впише назад, и ще може да гласоподава ".

Няма риск някой да си загуби изборните права
 Цветозар Томов,
зам.-председател на ЦИК

Цветозар Томов означи още, че, в случай че човек, подал заявление за гласоподаване в чужбина, само че се окаже, че за деня на вота ще бъде в България, то ще може да гласоподава единствено по непрекъснатия си адрес. Причината е, че срокът за подаване на заявки за гласоподаване по сегашен адрес ще е от дълго време изминал - до 17 септември. За заявките по сегашен адрес четете

Всичко, което би трябвало да знаете за изборите на 2 октомври -
Водачите на листи по изборни региони -
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР