Днес, 6 февруари 2024 г., отбелязваме Международния ден за безопасен

...
Днес, 6 февруари 2024 г., отбелязваме Международния ден за безопасен
Коментари Харесай

Oтбелязваме Международния ден за безопасен интернет

Днес, 6 февруари 2024 година, означаваме Международния ден за безвреден интернет. Той се организира за 21-а поредна година. В отбелязването му се включват над 140 страни от всички континенти, в това число България, а задачата му е да притегли вниманието на децата към тематиката за безвредното и положително прилагане на интернет.

„ За Държавната организация за протекция на детето обезпечаването на безвредна онлайн среда на децата е измежду главните цели. Глобалната мрежа е източник на неизчерпаема информация, занимания, нови открития. Ние, възрастните, не можем и нямаме право да лишаваме децата от достъп до нея. Наша е отговорността да ги предпазим от нездравословно за тях наличие, от всяка форма на кибертормоз, както и да можем да приказваме с тях за действителните рискове в интернет и следствията от тях, " разяснява доктор Теодора Иванова, ръководител на ДАЗД, и акцентира извънредно значимото и положително съдействие на Агенцията с Българския център за безвреден интернет, както и с Дирекция „ Киберпрестъпност " при ГДБОП-МВР.

Председателят на Държавната организация за протекция на детето посочи, че тематиката за сигурността в интернет доста постоянно е на дневен ред и по време на съвещанията на единствения детски съвещателен орган - Съвета на децата към ръководителя на ДАЗД.

Държавната организация за протекция на детето започва чат приложение към Националната телефонна линия за деца 116 111, тъй че децата да имат опцията по елементарен за тях метод да потърсят съвет, поддръжка или да оповестят за дете в риск. Към момента приложението е интензивно всеки вторник и четвъртък от 14:00 до 16:00 ч. и е налично през формалната интернет страница на Националната телефонна линия за деца на ДАЗД - 116111.bg.

Припомняме, че сигнал за онлайн тормоз може да бъде подаден на Национална телефонна линия за онлайн сигурност за деца 124 123, както и през интернет уеб страницата на Българския център за безвреден интернет и към Дирекция „ Киберпрестъпност " при ГДБОП-МВР. Сигнал когато и да е на денонощието може да бъде подаден и на Националната телефонна линия за деца 116 111.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР