Днес (6 август) представители на американската компания Lockheed Martin представиха

...
Днес (6 август) представители на американската компания Lockheed Martin представиха
Коментари Харесай

Елена Поптодорова пред Actualno.com: Сделката за F-16 ни разполага в семейството на Запада

Днес (6 август) представители на американската компания Lockheed Martin показаха детайлности за договорката на изтребителите F-16 Block 70. По време на конференцията стана ясно, че България получава най-хубавия аероплан за своите Военновъздушни сили (ВВС) - изцяло съчетаем с условията на НАТО.
Специален посетител на събитието бе българският дипломат в Съединени американски щати (2010 – 2016 г.) Елена Поптодорова . беседва с нея както за договорката за многоцелеви изтребител, по този начин и за геополитическата конюнктура и въздействието ѝ върху страната ни.

Вижте, това е едно доста дълго изпитание - 15 години минаха. Веднага след влизането ни като член на Алианса, се сложи въпросът за модернизацията на българската войска. Виждате, към този момент доста години ние нямаме необикновен прогрес. И това е най-видно в опитите да се придобият изтребители за Военновъздушни сили. В други мнения към този момент означих, че приключването на договорката е равностойно на фактическо влизане в Пакта. Истината е, че толкоз компликации срещна тази договорка - поради нейния геополитически подтекст.

Да, твърдо това беше измежду трудностите. Ние на два пъти не можехме да стигнем до истински договаряния заради вътрешни съпротиви, които доведоха до колебливост в две предишни държавни управления да влязат в истински преговорен развой.

Вижте, това също е правилно, тъй като явно доста съществено се обостриха връзките на Русия със Запада. Държа да подчертая, че при нас се случи за следващ път конфликт Изток-Запад. Именно в този подтекст ходя и сложният развой на договарянията. Иначе трябваше да бъде нормален бизнес - сядат два екипа, доста трезво, доста рационално - ние си браним интереса, отсрещната страна се пробва да реализира повече и по този начин. Но това е в едни естествени настоятелен връзки на две страни, които знаят, че желаят да са дружно отсега нататък. Ние, като споделям " ние ", имам поради България, не знаехме дали желаеме да продължим дружно напред и в тази най-интимна страна на двустранните връзки, каквато е сигурността и военните доставки. Затова считам, че преломът е доста огромен. И оттук-насетне към този момент съгласно мен ще се върви в позитивна посока. За мен най-голямото значение е този психически предел, който по този метод беше преминат. 

Сделката за F-16 ни ситуира, тя ни разполага в западното семейство - освен във връзка с сигурността, само че и във всички останали области. Това е мерило. Ние сме имали и предишни интервали - неособено щастливи, свързани най-много с енергийни планове. Слава Богу, там имаме един първи пробив. Затова ви споделям, че се случват неща, които ще бъдат от определящо и дълготрайно значение освен за страната, само че и за нацията. Двете сериозни зони на взаимозависимост на България от предишни обвързаности бяха защита и енергетика. Фактът, който виждаме към този момент, че е понижена с 15% зависимостта ни от съветски газ, въпреки всичко е начало. Това, отново споделям, слагам психическото прескачане като изключително значимо, с цел да се види, че България може да бъде спокойна и със самочувствие взимаща своите решения. Казвайки това, съгласно мен основната дума е равноправност. Не става дума изобщо за самоцелна намислена неприязън към Русия. Ясно е, че имаме доста императиви, заради които ние имаме връзки с Русия, които са по-преплетени.

Не можем и няма по какъв начин. Но аз съм си мислела постоянно, че нашето главно лекуване против тази доста сложна география са двете участия (в НАТО и в Европейски Съюз - бел. ред.). И в случай че ние успеем това да използваме като средство за развиване на страната, считам, че ще можем да преодолеем освен конюнктурни, само че и обективно съществуващи районни особености.

Ще ви кажа - България сама не може да го отбрани. Не сме суперсила, няма и изгледи да се превърнем в такава. Даже и за районна мощ не ни стигат силите. Затова съюзничествата са най-важното. Не инцидентно тегля диалога ни все към участието на България в Алианса и Европейски Съюз.

В голяма степен. По-рано, още в Народното събрание, си мислех, че проблемите на България са най-много политически и идеологически. С времето открих с терзание, че те са на първо място културни. Преди да станат политически и идеологически, те са културни. Точно тези културни проблеми няма по какъв начин сами да си ги решим. За тях би трябвало среда, в която няма по какъв начин да се държиш друго. Не ме разбирайте неправилно - културните разлики дано да ги има като еднаквост, само че приказваме за друго - метод на живот, поддържане на обществената среда. Оттам потегля всичко - в една обществена среда се ражда и политика, и идеология и така нататък

Това е по този начин, да. И то вътрешния разговор. Ние дори още не сме го изнесли на другото равнище.

* * *
Елена Бориславова Поптодорова-Петрова е български посланик, политик и държавник, който взе участие в основаването на политиката на Република България, ориентирана към участие в Европейския съюз. Поптодорова е българският дипломат в Съединени американски щати в интервала 2010 - 2016 година
Тя е създател на редица изявления по въпросите на външната политика и сигурността, правата на индивида, тематики, касаещи малцинствата, и други. Владее български, британски, италиански, съветски и френски език. Омъжена, с едно дете.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР