Днес, 5 февруари, светът отбелязва 16-и път Международния ден за

Днес, 5 февруари, светът отбелязва 16-и път Международния ден за ...

Международен ден за безопасен интернет.

Днес, 5 февруари, светът отбелязва 16-и път Международния ден за безопасен интернет. Започнал като инициатива на Европейския съюз, Денят отдавна излиза извън рамките му и през 2015 година беше отбелязан в 110 държави на всички континенти, посочва БГНЕС.
На този ден обръщаме внимание на онлайн рисковете за деца и млади хора и върху необходимостта родители, образователни институции и други организации да полагат все повече усилия за развитие на дигитална и медийна грамотност у децата от най-ранна възраст.
Всяка година Денят за безопасен интернет слага началото на кампании, включващи различни дейности и инициативи във всяка държава. В страните от ЕС инициативите се координират от националните Центрове за безопасен интернет. Денят за безопасен интернет ще бъде отбелязан в над 140 държави на всички континенти под мотото "Заедно за по-добър интернет" и ще сложи началото на поредица от кампании и инициативи.
Държавната агенция за закрила на детето организира дискусия за опасностите в интернет под надслов “Животът е ценен, не го рискувай!”. Фокусът на срещата е безопасното селфи. Събитието ще се проведе на 5 февруари от 10:00 часа до 13:00 часа в зала “Пресцентър” на Министерството на труда и социалната политика. Участници ще бъдат:инж. Таня Михайлова, зам.-министър (МОН), д-р Ваня Кастрева, началник на РУО София-град, дин. Янка Такева, председател на СБУ, Асен Александров, директор на 51. СУ “Елисавета Багряна”, Диян Стаматов, директор на 119. СУ “Акад. Михаил Арнаудов”, представители на Съвета на децата и др.
Националният център за безопасен интернет ще отбележи 16-ия международен Ден за безопасен интернет заедно с над 50 млади хора, учители, родители и експерти в Детския научен център „Музейко“ в София.
Денят ще бъде открит с награждаване на 32 ученици от Търговище, Добрич, Гоце Делчев и Карлово, които са победители в националното състезание на киберскаути, обучени от Центъра за безопасен интернет през 2018 година.
Младежкият панел към Центъра за безопасен интернет ще провокира участниците да се включат в дискусия за вредата от онлайн езика на омразата и възможностите за противодействие. Младежите ще обявят и началото на национална кампания "Героят си ти", ще демонстрират официалния видеоклип на кампанията, който бе изработен по техен сценарий и с тяхното активно участие.
Днес ще бъде даден старт и на Дни на медийната грамотност, които се организират за втора поредна година от Коалицията за медийна грамотност в образованието, обединяваща 15 организации.

Източник: actualno.com