Днес, 4 февруари, е Световен ден за борба с рака.

...
Днес, 4 февруари, е Световен ден за борба с рака.
Коментари Харесай

Много варненци чуха ужасната новина, че имат рак! Ето какво показват цифрите

Днес, 4 февруари, е Световен ден за битка с рака. На този ден организации и хора по целия свят се сплотяват, с цел да покачат осведомеността за рака и работят, с цел да го трансфорат в световен приоритет в опазването на здравето.

               Очаква се статистиката да регистрира 9,5 милиона души, напуснали света вследствие на заболяване от рак през 2018 година - към 26 000 смъртни случая на рак дневно - и този брой се чака да нарасне.

               Тази година Съюзът за интернационален надзор на рака, който провежда Световния ден за битка с рака, започва нова тригодишна акция с тематиката: " Аз съм и ще бъда ". Тя приканва за персонален ангажимент за понижаване на световното задължение на рака.

              

               " Специализирана болница за интензивно лекуване на онкологични болести доктор Марко А. Марков – Варна “ ЕООД към този момент повече от 10 години освен лекува диагностицираните раково заболели, само че се пробва да подхваща превантивни ограничения и да открива болестта в предраков или начален етап. В резултат на безплатната профилактична стратегия на болничното заведение, която се осъществя всяка година напролет и есента и обгръща съвсем всички най-често срещани диагнози, доста пациенти получиха по-голям късмет за изцяло изцеление или по-голяма преживяемост.

              

През предходната година в границите на двете едномесечни акции през кабинетите за профилактика са минали 206 варненци. При 5% от тях са открити онкологични болести и то в ранен етап. Назначено им неотложно лекуване, което доста е нараснало възможностите им за сполучливо изцеление.

              

Новорегистрираните заболели в СБАЛОЗ – Варна през 2018 година са 2582 души, от които 2028 са от Варненска област, а 554 – от Добричка. През кабинетите на Диагностично-консултативния блок са минали 16 495 пациенти, а през стационара на болничното заведение в кв. " Аспарухово “ – 13 961. Новозакупената с общински средства ендоскопска и лапароскопска инсталация доста ще увеличи потенциала за диагностика и щадящо оперативно лекуване на пациентите.

              

Най-често срещаните диагнози при мъжете през 2018 година са рак на простата, рак на бял дроб и рак на дебело черво, а при дамите – рак на млечна жлеза, рак на дебело черво и рак на матката.

 

През юли тази година болничното заведение ще означи три години от старта на към момента единствената в страната Програма за психосоциална поддръжка на онкологични пациенти и техните близки. Тя бе стартирана за да отговори на нуждата от информация и профилирана психична помощ за пациентите с рак и техните фамилии, както и да спомага за облекчение процеса на лекуване, реализиране на по-добро качество на живот и професионална грижа, в това число посредством съвещания от немедицински експерти, като обществен служащ и юрист.

Анализ на данните, от прелюдия Скрининг за самокритика на дистрес демонстрира, че от интервюираните над 6000 пациенти се показват най-често тревога, следвана от раздразнителност и боязън в категорията Емоционални проблеми, свързани с заболяването.

В категорията Практически проблеми пациентите преди всичко означават решение за лекуване, а на второ финансови проблеми.

Отчита се и наклонност, която демонстрира,че все по-често близки на пациенти търсят консултация с клиничен психолог във връзка въпроси, свързани с общуването с пациента или с посрещането на промени, които виждат в държанието на околните си - изолираност, несдържаност и  раздразнителност, отвод от лекуване и така нататък

Пациентите се обръщат към обществен служащ най-често с проблеми, свързани със обществените им права и благоприятни условия за подкрепяне, които дава страната и общината.

Най-честите съвещания с юрист са във връзка трудово-правни взаимоотношения сред пациент с онкологично заболяване и шеф.

През януари 2018 година беше сложено началото и на Арт група за дами с онкологични болести, като следваща грижа  и част от Програмата за психосоциална поддръжка на онкологични пациенти и техните близки. Всяка седмица дамите от групата се събират, с цел да споделят, както своите нови креативен музи, по този начин и персоналните си прекарвания в пространство, в което ще бъдат чути, разбрани, подкрепени и насърчени. Благодарение на творбите на изкуството, изработвани от членовете на групата за арт терапия, които се продават по време на благотворителни събития, се набират и средства за прехрана на програмата, която не се финансира от нито една институция.

Екипът на СБАЛОЗ – Варна е съпричастен на оповестената тригодишна акция на Съюза за интернационален надзор на рака под надпис " Аз съм и ще бъда ". Болницата ще се включи интензивно и в общинската стратегия за профилактика на онкологичните болести в направленията щитовидна жлеза, рак на шийката на матката, рак на простатата и рак на белия дроб. Ще бъде продължена и обичайна профилактична стратегия за предварителна защита на онкологичните болести, осъществена безплатно от лекарите и гратис за пациентите от екипа на СБАЛОЗ – Варна.

Тригодишната акция на Съюза за интернационален надзор на рака, който провежда Световния ден за битка с рака, която общинската болница приветства, приканва за персонален ангажимент за понижаване на световното задължение на рака.

Кампанията има две посоки:

Как хората могат да си оказват помощ сами

·         Направете здравословен избор на метод на живот, който включва отбягване на използването на тютюневи произведения, приемане на доста физическа интензивност, хранене със здравословна диета, ограничение на алкохола и сигурност на слънце.

·         Запознайте се с признаци и признаци на рак и насоки за ранно разкриване, тъй като намирането на рак постоянно прави по-лесно лекуването.

·         Споделяйте истории за техния личен опит с рака, общувайте с лицата, вземащи решения, и се присъединете към групи за поддръжка, с цел да помогнете за позитивна смяна за всички хора, наранени от рак.

·         Когато е допустимо, използвайте работа и други ежедневни действия по време и след лекуване на рак като благоприятни условия за поддържане на нормалност, рутина, непоклатимост, обществени контакти и приходи.

 

               Как хората могат да оказват помощ на другите

 

·         Подкрепете пациенти с рак и оживели с физическото и прочувственото влияние на рака даже след края на лекуването.

·         Да призове държавните водачи да се ангажират с съответни запаси за понижаване на смъртните случаи от рак и обезпечаване на по-добро качество на живот за пациентите и оживелите.

·         Обучете себе си и другите за връзката сред някои държания на метода на живот - в това число пушенето, неприятното хранене и неналичието на физическа интензивност - и риска от рак.

·         Разплитайте клюки и легенди, които водят до стигма и дискриминация против хора с рак в някои общности.

·         Насърчавайте учебните заведения и работните места да ползват политики за хранене, физическа интензивност и възбрана на тютюнопушенето, които да оказват помощ на хората да одобряват здравословни привички за цялостен живот.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР