“Днес, 32 години от приемането на сегашната Конституция, е време

...
“Днес, 32 години от приемането на сегашната Конституция, е време
Коментари Харесай

Янаки Стоилов: Мнозинството в НС не разбира, че Конституцията е обществен договор между гражданите

“Днес, 32 години от приемането на сегашната Конституция, е време да се обърнем към положението на българския конституционализъм, да забележим по какъв начин се развива конституционния развой. Сега съм зает с формалното пояснение и юридическата отбрана на тази Конституция ”, това съобщи някогашният правосъден министър Янаки Стоилов, който взе участие в полемика на тематика: „ Конституцията от 1991 година – основа на българската държавност и право ", съобщи кореспондент на БГНЕС.


Стоилов посочи, че " нито за миг не трябва да забравяме, че Конституцията е публичен контракт сред жителите ", а той самият изрази опасения, че болшинството в този момент не схваща, че Конституцията е система, в която обособените управляващи са различими.


“Днес, когато се приказва за промени в Конституцията, би трябвало да отговорим на три въпроса: кой ще ги прави, какви ще са те, и до какво ще доведат. Допустимо ли е номинално да се запазят служебните държавни управления като се изпразни техния смисъл ”, разяснява още той. “От всички, които са последователи на конституционализма, на демокрацията, зависи развиването на българския главен Закон. Нека пребъде Конституцията на българската страна, тъй като тя е основата на актуалното ни право ”, акцентира още някогашният правосъден министър Янаки Стоилов.


Проф. доктор Пламен Киров, началник на катедра " Конституционноправни науки " в СУ акцентира, че делото което са направили написалите Конституцията, ще пребъде. “Много е елементарно да спазиш закона, нормата. Много мъчно е да се опиташ да го заобиколиш. В момента се намираме в конституционна рецесия, имаме институции, които са на процедура с изминал мандат. Органите, които би трябвало да дефинират състава на тези институции, нехаят ”, съобщи още Пламен Киров.

Владимир Сотиров, някогашен политик от Съюз на демократичните сили, съобщи, че Конституцията се е утвърдила като главен закон и не трябва да й се приписват други отговорности. “Очакваме неща от Конституцията, които не са ѝ присъщи ”, сподели още той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР