Днес, 30 август, се навършват точно 31 години от едно

...
Днес, 30 август, се навършват точно 31 години от едно
Коментари Харесай

Спомен за великите: На този ден Стефка Костадинова прескочи света

Днес, 30 август, се навършват тъкмо 31 години от едно историческо за България и за световния спорт събитие - слагането на непокътнатия и до през днешния ден международен връх 209 см на Стефка Костадинова в скока на височина. На 30 август 1987 година, по време на Световното състезание феновете по трибуните на Олимпийския стадион в Рим и милиарди пред тв екраните стават очевидци на феноменално достижение, което и до през днешния ден е недостижимо за никой различен на планетата.

Тези 209 см в италианската столица са част от удивителната кариера на пловдивчанката, приета за най-великата в историята на тази дисциплинираност.

Тогава, едвам 22-годишна, Стефка бързо си е осигурила безусловно предимство в дисциплината и побеждава на всички места. Голямото шоу обаче следва.

Всичко е подбрано като в приказките: мястото - Вечния град, времето - навръх Световното състезание, пред камерите и погледите на милиарди фенове по целия свят. Всичко за магията е готово...

Сякаш с цел да се ускори резултатът от идното неповторимо достижение, атракцията на Стефка се предхожда един турболентен международен връх в бягането на 100 м. Бен Джонсън взривява трибуните, само че феновете занапред следва до видят след минути нещо също толкоз гениално, само че доста по-трайно. Нещо, което ще остане да свети десетилетия наред. Световният връх на Стефка Костадинова от 209 см...

И с цел да е всичко като по конец - Стефка прави своя " скок на живота " пред очите на своя идол. Миг след кулминационната точка на вечерта, камерите демонстрират на трибуните измежду феновете Сара Симеони, олимпийската шампионка от Москва 1980 година приветства от сърце момичето, което я боготвори.

Стефка стига до върха в Рим с 9 сполучливи скока

След като преодолява без проблематично квалификациите със 191 см, във финала Стефка прави общо 13 опита, от тях 9 са сполучливи:

185 - от 1 опит

189 - от 1 опит

193 - от 1 опит

196 - от 1 опит

199 - от 1 опит

202 - от 1 опит (тук отпада Сузане Байер и остава с бронз със 199 см)

204 - от 3 опит

206 - от 2 опит

208 - пропуща (тук се предава и Тамара Бикова, като остава със сребро с 204 см)

209 - от 2 опит, който и до през днешния ден е международен връх на скок височина за дами.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР