Днес, 29 септември, Европейската нощ на учените – SEARCH 2023

...
Днес, 29 септември, Европейската нощ на учените – SEARCH 2023
Коментари Харесай

Тази вечер: Редица инициативи във Варна за Европейската нощ на учените

Днес, 29 септември, Европейската нощ на учените – SEARCH 2023 ще превземе над 30 местоположения по цялата страна, а морската столица ще се включи с редица начинания със свободен достъп.

Европейската нощ на учените е самодейност, която включва над 300 града в Европа и по света. В България, планът SEARCH събира участници от цялата страна, финансиран от Европейския съюз. Нашият упорит план цели да разпространява науката и научната активност, като се концентрира върху основни тематики като: Science + Environment + Art = Resilience. Ние имаме вяра, че науката би трябвало да бъде налична и вдъхновяваща за всички, изключително за подрастващите, като ги предизвиква да прегледат опциите за кариера в региона на научните проучвания.

Ключова тематика на събитията през 2023 година е нашата акомодация към една от най-сериозните закани през днешния ден – измененията в климата [], която вълнува цялото човечество.

ПРОГРАМА ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА УЧЕНИТЕ 2023

гр. Варна, 29 септември, петък

ЦПЛР - НАОП „ Николай Коперник “, Варна


17:00-17:10

Официална гала по разкриване на Европейска Нощ на учените 2023 – Варна

17:10-17:30

Поздравителен концерт с присъединяване на съвременен балет " VITTO DANCE " с началник Дария Аврамова и деца от СУ " Любен Каравелов " – Варна

17:30-20:30

Щандове с на практика опити, демонстрации и презентации с присъединяване на публиката

ИНДИКАТОРИ ЗА КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ В МОРСКАТА СРЕДА

Потопете се в необятния и забавен свят на проучванията на Черно море – чакат ви химични опити, измервания и демонстрации от учените в секция „ Химия на морето ”, ИО-БАН.

ТЕХНОЛОГИИ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА МОРСКАТА СРЕДА

Контактни и отдалечени способи за наблюдения на морската среда, оценка на главните хидрологични параметри, работа с океанографски принадлежности и системи са част от научните и научно-приложните проучвания в региона на морските технологии и оперативната океанография, с които учените от секция " Океански технологии " ще ви срещнат и дискутират с вас.

МОЕТО ПЪТУВАНЕ ДО АНТАРКТИДА

Пренесете се на ледения континет до базата ни на о. Ливингстън „ Св. Климент Охридски “. Доц. доктор Райна Христова от секция „ Морска геология и археология “ ще показа забавни фото- и видео-материали от последната експедиция до о. Ливингстън. Ще имате опция да задавате въпроси и да обсъждате тематики, свързани с морската геология и полярните проучвания.

МОРСКИ СВЯТ – СИНЬО ВЪЛШЕБСТВО

Учените от Секция „ Биология и екология на морето “ към ИО-БАН, Варна ще ви потопят в необятния свят на морските жители. Посетителите ще могат да видят някои от емблематичните типове растения и животни на Черно море, в това число и типове, забележими единствено под микроскоп. Нашият екип ще ви запознае с някои от основните действия и планове на секцията, свързани с осъществяването на екологичен мониторинг и оценка на положението на морската околна среда, непознати типове, загуба на местообитания, оценка на запасите на експлоатираните типове риби в Черно море и запазване и възобновяване на биологичното многообразие.

БЪЛГАРСКОТО КРАЙБРЕЖИЕ

Демонстриране на проучвания, провеждани от учените в секция „ Динамика на бреговата зона “ към ИО-БАН: проучване на бреговата зона и шелфовата акватория посредством използване на модерни способи и технологии.

В СВЕТА НА ТЕЛЕСКОПИТЕ

На щанда на ЦПЛР-НАОП „ Николай Коперник “ – Варна посетителите ще се срещнат с другите типове телескопи - от телескопа на Нютон до телескопа Джеймс Уеб, ще се научат да работят с преносима звездна карта. Посетителите ще имат опцията да вземат участие в особено квалифицираните за тях наблюдения с телескоп, демонстрации, научно-популярни лекции.

В СВЕТА НА ВОДНИТЕ ОБИТАТЕЛИ

Ще бъдат показани риби от експозицията на Аквариум-Варна към Институт по рибни запаси – (ИРР), ССА – Варна, както и част от специфичната сбирка водни жители, препарирани по метода диафонизация. Специалисти от ИРР, Варна ще опишат за активността на организацията обвързвана с научни проучвания за оценка на запасите от рибни и нерибни живи морски запаси, за обезпечаване на устойчива употреба на морските запаси.

17:30-20:30

Щанд на план DOORS. Съвместна активност на планове SEARCH и DOORS „ Повишаване на грамотността за Черно море “ - за привличане на младежи към действия, свързани с черноморската просветеност. Какво съставляват Арго буйовете и за какво ги назовават „ войска от шпиони в услуга на климата и океана “ с всичко това ще ви срещнат учените на щанда. Ще бъдат показани на първите резултати от активността „ Гражданска просвета ” – работа през лятната почивка с приложението MedusApp в две варненски учебни заведения – СУ „ Любен Каравелов ” и ВМГ „ Св. Николай Чудотворец ”. Проектът DOORS е финансиран по Програма Horizon 2020, H2020-EU.3.2.3.3., Горско стопанство №101000518.

Щанд на новаторско СУ „ Любен Каравелов “, Варна . Ученици и техни преподаватели ще показват какво съставлява LEGO роботиката, за какво е забавна и доста близка до децата, и по какъв начин тя оказва помощ процеса на учене да се одобри като една игра.

Щанд на първото Екоучилище във Варна - Иновативно СУ „ Пейо Кр. Яворов ", Варна. На своя щанд възпитаници и техните преподаватели ще ви срещнат с аспекти на една от световните екологични тематики, по които дружно работят - " Здравословно хранене “. Ще бъде показана и проява на работа с 3D принтер.

Щанд на ОУ „ Свети св. Кирил и Методий “, Варна . Броени дни след началото на образователната 2023/2024 година, възпитаници и преподаватели от ОУ „ Свети св. Кирил и Методий “, Варна ви канят на техния щанд, с цел да ви показват по какъв начин 162 години обичаи на наследника на Първото Светско учебно заведение в гр. Варна сполучливо се съчетават със актуалните новаторски способи на преподаване.

Щанд на ВМГ „ Св. Николай Чудотворец “. Представянето на единствената в България Морска Гимназия може да се заключи с три думи: Креативност, Бъдеще, Иновации, които ще се разпрострат пред вас в квалифицираните от учениците и учителите тематики: “Изкуствения разсъдък и роботите в просветителния дизайн “, „ Училище на бъдещето “ и “ Вятърът-възможност за приемане на чиста електрическа енергия на комерсиалните кораби “.

Щанд на ОУ „ Свети Иван Рилски “, Варна. Ученици и учители от ОУ „ Свети Иван Рилски “ – кей на образованието със 101 годишна история ще показват два от плановете, по които работят: „ Големият лов на растения ” и STEM плана „ Град на бъдещето ”. Ще ви срещнат с забавни подходи за запазване на водата, въздуха и почвата и ще ви показват образно направените от тях макети.

Щандове за Изкуство и Творчество

• Писали ли сте писмо в бутилка? А намирали ли сте такова? Най-малките участници от ОУ „ Свети Иван Рилски “, Варна канят публиката да посети и да се включи в дейностите на техния щанд и дружно да напишете вашите писма до идните генерации, преди да ги пуснете в морето. Темата на писмата ще е подчинена на централната тематика за тази година – „ Адаптацията на човечеството към измененията в климата “. Но това не е всичко...Преди да пуснете бутилката в морето би трябвало да я нарисувате собственоръчно.

18:00-20:00

ПЪЛНОКУПУЛНА ПРОЖЕКЦИЯ В ПЛАНЕТАРИУМА И МУЗИКАЛЕН КЪТ

Потопете се в света на Музиката и Космоса и тяхната хубост. В музикалния ъгъл под пълнокупулната прожекция в Планетариума ще можете да развиете своето въображение и да се освободите от прочувствения стрес. И всичко това с помощта на експертите от ЦПЛР-НАОП „ Николай Коперник “ и нашите другари - Калоян Кръстев, II клас, НУИ „ Добри Христов ”, гр.Варна, компетентност флейта и Ана-Мария Атанасова, ШУ „ Епископ Константин Преславски ”, компетентност „ Педагогика на образованието по музика ”.

18.30-19.00

ЛАТИНО ТАНЦИ НА ОТКРИТО

Танци за начинаещи и напреднали, за дребни и огромни, за експерти и не дотам…..Валентина Атанасова ще се погрижи всички искащи да вдигнат градуса на настроението с неповторима латинска фиеста пред входа на Обсерваторията.

17:00-20:30

ЕВРОПЕЙСКИ КЪТ

Информация за научните проучвания на Европейски Съюз и присъединяване на варненски научни и научно-образователни институции и представянето им в планове с европейско финансиране.

Пътуваща постер галерия „ Аз и моята детска градина обичаме, пазим и се грижим за околната среда ”

Изложба на постери, представящи извършените мероприятия с екологична устременост с деца, учители и родители през последните две години в детски градини на територията на Община Варна.

Постер галерия – „ 50 години Институт по океанология-БАН ”

17:30-20:30

НАУЧНО КАФЕНЕ

Докторант Светлана Михова: „ Микропластмаси в биота: миди, риби и бозайници ”


Виждали ли сте микропластмаси? Всички заинтригувани ще могат да следят действителна проба от кефалова риба Платерина (L. aurata) от Варненското езеро под микроскоп и да пресъздават микропластмасите в нейното стомашно съдържимо.

Докторант Траяна Калудова: " Желеобразни типове в Черно море - познавате ли ги? "

С безгръбначни планктонни желатинови типове организми, обитаващи Черно море ще ви запознае докторант Траяна Калудова. Каква е разликата сред медузи и ктенофори, кои типове са локални и кои непознати, кои се дефинират като инвазивни, срещат ли се рискови типове медузи в Черно море? На тези и други въпроси ще получите отговор, в случай че посетите щанда на докторантите от ИО-БАН

Ac. инж. Петър Пецински: " Можем ли да запалителен морето? " - несъмнено, стига да имаме искрящи и дръзновени млади учени. Космосът, Слънцето и звездите преобладаващо са построени от водород - 98%, Земята съдържа 28.2 % О2 - най-хубавото гориво и окислител са пред нас. Това, което търсим е контейнер с гориво! Шестият детайл от периодическата система, детайлът С има свойство да основава толкоз доста химични връзки, а това е довело до дял в химията отдаден само на него и наименуван органична химия. Резервоарът за водород се назовава метан и се значи с CH4, намира се в обилие в Космоса и в земните глъбини. Какво ни остана? Млади и дръзновени учени и несъмнено море!

доктор Марія Грандова и Олександр Уманов: „ Змиите: от наблюдаване в природата до развъждане у дома “ – презентация, наситена с доста снимков и видеоматериал, показана от украински учени от Украински теоретичен център по морска екология (УкрНЦЕМ) . Искате ли да научите кои са змиите, публикувани в България? Кои типове са редки и кои от тях застрашени? А кои са тези публикувани в покрайнините на гр. Варна? Кои са главните правила на наблюдаване на змиите в природата и кои са тези при развъждане на змиите в плен (captive care of snake)? Как в домашни условия се отглеждат локални и екзотични типове и кои от екзотичните типове са най-често срещани и най-лесни за развъждане? На тези и още въпроси ще ви отговорят Мария и Олександр.

20:30-21.00

ЗАКРИВАНЕ НА СЪБИТИЕТО
Не забравяйте да ни последвате в обществените медии, като употребявате хаштага #SEARCH2023, и да споделите вашите прекарвания и фотоси с нас.

С неспокойствие чакаме да се забележим на 29 септември и да сътворим дружно една незабравима Нощ на учените!

За повече информация, посетете [].
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР