Днес, 29 октомври, в Парк Хотел – Кюстендил се проведе

...
Днес, 29 октомври, в Парк Хотел – Кюстендил се проведе
Коментари Харесай

Анелия Гешева и Петър Паунов откриха шестата работна среща между бизнеса и местната власт

Днес, 29 октомври, в Парк Хотел – Кюстендил се организира шестата работна среща сред бизнеса и локалните управляващи, която цели съдействие сред публичния и частния бранш. Тази година Община Кюстендил е хазаин на работната среща, след присъединяване в конкурс дружно с редица общини.
" Община Кюстендил има упоритостта да се трансформира в желана културна дестинация за посещаване, освен на национално, само че и на интернационално равнище. Ние отчитаме кои са нашите плюсове, един от които е Празника на черешата. През месеците май и юни статистиката сочи голям растеж на туристи в Кюстендил. От идната среща чакаме да научим потребна информация, която пък ще даде опция да подчертаваме в останалата част от сезона ", сподели особено за Actualno.com господин Петър Паунов, кмет на Община Кюстендил.
" За да бъде утвърдена за хазаин, общината би трябвало да има туристическа инфраструктура и огромен туристически капацитет. За шеста поредна година Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници (АБТТА), провежда срещата под наслов “Сътрудничеството сред публичния и частния бранш – платформа за стабилно туристическо развиване. Очакваме висок професионализъм и дух на партньорство. Очаквам всеки един от нас да си тръгне с нови хрумвания и нови сътрудници. Срещата се посещава на Годината на Културното завещание ", съобщи зам.-председателят на УС на АБТТА - Ирина Найденова.
Г-н Петър Паунов разяснява присъединяване на Община Кюстендил като хазаин на работната среща по този начин: " Поласкан съм, че можем да бъдем сътрудници на един толкоз влиятелен конгрес. Туризма - това което би трябвало да предложиш в този бранш е уют и доста солидно партньорство. Благодаря на Асоциацията, че сте се нагърбили с толкоз виновна координираща роля – сред локалната власт и бизнес звената, и несъмнено клиента. Оказва се, че културните и просветителни институти в община Кюстендил са развити на доста високо равнище - како ХГ “Владимир Димитров - Майстора “, Регионалния Исторически музей, Библиотеката, учебните заведения, театъра. Част от тези институти се наложи да бъдат съвсем отначало изграждани през последните 10 години, в които и аз съм тук като градоначалник.
Няма бизнес начинание, което да е с чист запас и да не е подкрепено при от нас. Не сме се поддавали на изкушенията нападателно да нападаме в избрани зони, които са изглеждали доста примамливи, само че по-късно бързо са затихвали. Кюстендил не е презастроен и към този момент започваме да усещаме плюсовете от това нещо. Днес ми звънна представител на законодателната власт, който ме помоли за среща – през днешния ден или на следващия ден. Става въпрос за вложител, още веднъж в региона на балнеологията. Надявам се, че ще предложим най-хубавото както на евентуални вложители по този начин и на хората които ще посетят града - туристите. През последните години растежът на туристическите визити в Кюстендил се е повишил сред 5 -20%. Легловата база се удвои като численост, само че сега сме надалеч от оптимума. Налични са 1500 кревати и считаме, че би следвало да преследваме един оптимум от 2500 - 3000 кревати. Да се превърнем в район с извънредно високо равнище на обслужване и съхранени обичаи в балнеологията.
17 общински администрации, над 40 участници от водещи туроператори и представители на туризма и над 40 представители на академичната общественост от два просветителни института ще се включат в работната среща, която ще се организира в границите на три дни под формата на дискусионни модули. Държавната администрация също ще се причисли на част от панелите.



Гост на откриването на срещата беше и заместник-министърът на културата - Анелия Гешева. Гешева сподели, че на срещата сред бизнеса и локалните управляващи ще участва и Държавата. Тя е взела участие във всички работни срещи до в този момент през годините, като представител на локалната власт, за това и знае какъв брой са значими тези срещи.
Г-жа Гешева прикани участниците в форума към “Споделяне “ – на опит, проблеми, нови благоприятни условия, с цел да разрешат взаимно проблемите, както в областта на запазване на културното завещание, по този начин и в сложния път който всички извървяваме за превръщането на културното завещание в запас за развиването на общините и за развиването на културния туризъм в страната. Тя приключи, че е оптимист и задачата в годината на културното завещание е да се ангажират повече хора – в националната политика на страната към тази идея - да се привлекат и младежите – нещо извънредно значимо.



Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР