Днес, 28-ти май, по случай Деня на българската просвета и

...
Днес, 28-ти май, по случай Деня на българската просвета и
Коментари Харесай

Стартира Пролетният базар на книгата

Днес, 28-ти май, по случай Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност и в навечерието на Международния ден на детето, стартира най-голямото пролетно книжно ревю в България – обичайният Пролетен базар на книгата.
Любимото пролетно събитие още веднъж ще предложи на многохилядната си аудитория вълнуваща разходка измежду хиляди книги, представяйки над 160 български книгоиздатели и книготърговци на три равнища в НДК. В шестте дни на ревюто (до 2-ри юни, включително) на три равнища Националния замък на културата, на 1 200 кв.м. изложбена повърхност, ще има повече от 10 000 книги - специфични нови оферти за всички възрасти. Организаторите от Асоциация " Българска книга " чакат над 40 000 гости. Културната стратегия е извънредно богата с над 50 събития – литературни четения, представяния на нови заглавия, срещи с създатели, полемики.
В рамките на шестте дни на ревюто посетителите ще могат да се насладят на обичайна културна стратегия, наситена с министър председатели на книги, четения и срещи с създатели. На щандовете на издателствата, както и на сцената на културната стратегия, която ще се организира на Мраморно предверие, предстоят десетки срещи с подпис с писатели и поети, измежду които Божана Апостолова, Боян Биолчев, Деян Енев, Димо Райков, Здравка Евтимова, Костадин Филипов, Петър Величков, Таня Иванова, Цочо Бояджиев и други.
Паралелно с Пролетния базар на книгата ще се организира и Софийски интернационален книжовен фестивал за деца и младежи. Програмата на второто издание на Фестивала също ще бъде на Мраморно предверие и ще се състои от разнородни събития, подобаващи за всевъзможни възрастови групи - срещи с създатели, преводачи и художници от България и чужбина, измежду които Алесандро Гати (Италия), Борис Стоилов, Бьорн Суртлан (Норвегия), Гюдрюн Скретинг (Норвегия), Иглика Дионисиева, Петя Миладинова; майсторски клас по креативно писане с Петя Кокудева; креативен работилници; галерия на илюстратора Любен Зидаров.
Официалното разкриване на Пролетния базар на книгата и Софийския интернационален книжовен фестивал за деца и младежи е на 28-ми май в 10:30 ч. в Мраморно предверие на НДК с присъединяване на Детска вокално-театрална групировка " Таласъмче ". Част от церемонията е и откриването на изложбата " Любен Зидаров. Майсторът на детската илюстрация ". Автор на богато и разнообразно творчество в региона на илюстрацията и изкуството на книгата, разпростряло се през последните седем десетилетия, Любен Зидаров е илюстрирал повече от 200 книги. През 2016 година и 2017 година е номиниран за най-престижната премия за детска литература в света – Мемориалния приз " Астрид Линдгрен ". Често определян като основател на модерното течение в илюстрацията за деца у нас, с огромна доза възможност, сега Любен Зидаров е най-възрастният настоящ илюстратор на планетата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР