Днес (28 ноември) е първият ден, в който важат по-строгите

...
Днес (28 ноември) е първият ден, в който важат по-строгите
Коментари Харесай

От Съюза на художниците видяха несправедливост: театрите – отворени, галериите – не

Днес (28 ноември) е първият ден, в който важат по-строгите ограничения за културните институти в страната.

Със Заповед № РД-01-677/25.11.2020 година на министъра на опазването на здравето от нощес (27 ноември, 23.30 часа) до 21 декември 2020 година се прекратява провеждането на всевъзможни културни и развлекателни мероприятия (кина, музеи, галерии, театрални прояви, концерти, занятия от танцовото, креативното и музикално изкуство и други).

Изключение обаче се позволява във връзка с театрите, при претовареност на местата до 30% от общия им потенциал, съблюдаване на физическа отдалеченост от минимум 1.5 м и наложително слагане на защитни маски за лице.

Тази мярка срещна неодобрението на Съюза на художниците. В писмо до министър Боил Банов, заведено на 27 ноември, часове преди въвеждането на по-строгите ограничения, ръководителят на Съюза – Любен Генов дефинира новите ограничения като несправедливи и спорни .

Той упорства позволеното изключение за театрите да бъде годно и за галериите .

„ За нас, художниците, за екипите на галериите и за нашата аудитория е явно, че при визитата на изложения, в които феновете влизат поединично и на по-големи шпации от време, престоят в художествените експозиции по принцип е много по-кратък, в сравнение с публиката в театралния салон, поради което не е обвързван с по-големи опасности от заразяване с COVID-19.

Държавните, общинските, частните, огромни и дребни галерии и до този миг са работили в режим на цялостно съблюдаване на противоепидемиологичните условия, като достъпът е бил контролиран по отношение на изискванията за сигурност още от изключителното състояние от март 2020 до през днешния ден. “

„ Допускаме “ – продължава Любен Генов в писмото си – „ че изложбената активност не е обвързвана с по-големи опасности, в сравнение с продължителният престой в театралния салон или в дребните пространства на комерсиалните обекти, които не би следвало според същата заповед да бъдат затваряни. От тази позиция заповедта е неприемлива и би могла да бъде редуцирана във форма, визираща преустановяването единствено на откриванията и другите галерийни събития, свързани със скупчване на доста хора на едно място, без изцяло да се лимитира главната настояща активност на галериите “ – приключва писмото.

Макар и несправедливи по отношение на художниците, новите ограничения са предстоящо по-благосклонни по отношение на театрите. Театралното изкуство постоянно се е употребило с по-доброто отношение на ръководещите - също така в края на октомври министърът на културата Боил Банов обиколи телевизионните студия на националните малките екрани, където уверяваше, че, тъй като те са едни от най-защитените места – с обезпечена отдалеченост, с маски, с контролирани потоци на влизане и на излизане. Той обаче и дума не сподели за на входа на всеки спектакъл и кино.

За тях не са планувани разноски и в бюджета на Министерството на културата за следващата година. Припомняме, че при приемането му в Народното събрание през миналата седмица (на 25 ноември) депутатът от ГЕРБ - артистът Евгени Будинов разгласи, че в бранша на театралните изкуства всички заплати ще бъдат вдигнати с 10 % . Той акцентира и че през 2021 година театрите ще получават своите заплати, осигуровки и средства за режийни разноски, даже и в условия на пандемия и при въведените противоепидемични ограничения. Будинов не пропусна да благодари на ръководещите, че са оставили театрите да работят - даже и на 30 %. По време на гласуването на бюджета на Министерството на културата ( в размер на 245 млн. лева) депутатът от „ Българска социалистическа партия за България “ Нона Йотова означи, че средствата от 8 млн. лв. за поддръжка на създатели, представители на самостоятелния бранш, са недостъчни - нещо, на което и в. "БАНКЕРЪ " обърна . Депутатът от ГЕРБ - музикантът Калин Вельов побърза да я опровергае - към самостоятелния бранш били ориентирани 22.5 млн. лв. от началото на пандемията, които към този момент са разпределени или разпределят посредством стратегии на Национален фонд "Култура " и Министерството на културата и ще обзет и идната година. За отбелязване е, че прина кандидатстване за подкрепяне пред Национален фонд "Култура " правеше усещане, че измежду подкрепените актьори на свободна процедура рядко попадаха художници. Вероятна причина за това е, че те не отговаряха на предварителните условия - създателите да са самоосигуряващи се и средномесечният им застрахователен приход за 2019 година да е бил до 1 000 лв.. Освен това един от наложителните документи, който създателите трябваше да показват, бе заверено копие на годишна данъчна декларация по член 50 от ЗДДФЛ за 2019 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР