Днес, 28.08.2020 г., зам.-главният прокурор Красимира Филипова участва чрез видеоконферентна

...
Днес, 28.08.2020 г., зам.-главният прокурор Красимира Филипова участва чрез видеоконферентна
Коментари Харесай

Зам.-главният прокурор Красимира Филипова дискутира с депутати от ЕП върховенството на закона в България

Днес, 28.08.2020 година, зам.-главният прокурор Красимира Филипова взе участие посредством видеоконферентна връзка в закрито съвещание на Групата за наблюдаване по въпросите на демокрацията, върховенството на закона и мониторинга на главните права (DRFMG) към Европейския парламент в Брюксел.

В срещата от българска страна се включиха още заместител министър ръководителя по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева, зам.-министърът на правораздаването Десислава Ахладова, Ана Джумалиева, ръководител на Комисията за отбрана от дискриминация, представители на неправителствени организации у нас и други Дискусията е проведена от Европейския парламент по предложение на основния прокурор Иван Гешев за разискване на настоящите провокации пред Прокуратурата на Република България в подтекста на засилен политически и медиен напън.

Акценти по време на срещата бяха напъните и постигнатото по делата с висок публичен и медиен интерес в България, структурата на прокуратурата и пълномощията на основния прокурор. „ По Конституция прокуратурата е единна, само че не и централизирана. Единственото послушание, което се дължи от прокурорите, е подчинението на закона.Те не са в йерархични връзки нито с основния прокурор, нито с административните си ръководители. Свободни са да вземат решения съгласно вътрешното си разбиране, без значение за кое лице се отнасят, и тези решения не могат да се управляват от основния прокурор “, сподели по време на полемиката зам.-главният прокурор Красимира Филипова.

В диалозите участваха и представители на Европейската комисия, на Венецианската комисия към Съвета на Европа и на други европейски институции, оповестиха от пресцентъра на Прокуратурата на Р България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР