Днес (26 юни) от 18.00ч, Националният етнографски музей открива представителната

...
Днес (26 юни) от 18.00ч, Националният етнографски музей открива представителната
Коментари Харесай

Радев открива новата визия на националния етнографски музей

Днес (26 юни) от 18.00ч, Националният етнографски музей открива представителната експозиция „ Времена и хора “ – живите обичаи на България “.
Изложбата е под патронажа на президента Румен Радев и е ситуирана в обновените, ремонтирани и реставрирани зали на втория етаж в източното крило на Княжеския замък, оповестиха от Българска академия на науките.
Изцяло нова идея, композиция на визия и тон – това е разказът за живота и формите на другарство в селото и в града през последните 200 години. Експозицията показва биографията на предметите и хората, които са ги произвеждали, имали и употребявали. „ Личните истории” приближават музейния експонат до съвременността и предлага на посетителя да огледа на света през очите на разказващия, да се сложи в неговото време и на негово място, да си сътвори лична визия за построената в експозицията история.
„ Представяме дома на българина, неговия занаят, делници и празници, пазарното пространство от чаршията до актуалния търговски център, кафенето, кръчмата, сватбите и доста други,” разяснява доцент доктор Петко Христов, шеф на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей. „ Новата представителна експозиция предлага на посетителите срещи с културното завещание на България от разнообразни столетия, предизвика разговор с предишното, сегашното и бъдещето. “
Като част от експозицията, жителите и гостите на София ще видят един от първите електрически асансьори в света. Поръчан персонално от цар Фердинанд преди близо 120 години, той остава прикрит с десетилетия зад талашитените обшивки, опасващи изложбените пространства. Реставриран, асансьорът Schindler се вписва елегантно в новата галерия.
„ Времена и хора – живите обичаи на България “ ще може да се види до лятото на 2020 година До края на месец юни 2018 година музеят резервира промоционалните си цени от интервала на ремонта на пространствата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР