Днес, 26 октомври 2022 г., с решение на Министерския съвет

...
Днес, 26 октомври 2022 г., с решение на Министерския съвет
Коментари Харесай

Русенският университет беше включен в списъка на изследователските висши училища в страната

Днес, 26 октомври 2022 година, с решение на Министерския съвет на Република България, Русенският университет беше включен в листата на изследователските висши учебни заведения в нашата страна. С този акт Русенският университет получава още едно справедливо самопризнание за своята стратегическа ориентировка към авангардни научни достижения и иновационен напредък.

По формулировка изследователският университет е „ висше учебно заведение, което дава важен принос за развиването на значими публични области посредством върхови научни проучвания и има високи резултати от научноизследователска активност “. Определянето на един университет като проучвателен става въз основа на система от индикатори, разпределени в три групи: научни резултати; теоретичен потенциал и възпроизводство на университетския състав и публично и икономическо влияние. Това дава спомагателни благоприятни условия за финансиране на научноизследователската активност и естествено за още по високи научни резултати.

Научната ефикасност от дълго време е неотменна част от многостранната активност на Русенския университет. Тя намира израз в непрестанно възходящия брой на научните изявления, индексирани в международно приети бази данни, в многочислените авторитетни интернационалните научни конференции, проведени в университета, в качеството на интердисциплинарните научни разработки и техния принос към развиването на районната стопанска система.

Научният потенциал на Русенския университет се мери посредством присъединяване му в основни национални и интернационалните научни планове, като: създаване на Център за върхови достижения и Център за компетентности в региона на осведомителните и информационните технологии, създаване на центрове по иновационни просветителни технологии допълнително от 300 университета в Централна Азия, основаване на центрове по индустриална автоматизация 4.0 в Тайланд, Лаос и Камбоджа и доста други. В тези планове научният капацитет на Русенския университет потвърждава своята конкурентоспособност, съизмерима с най-високото интернационално самопризнание за научни и научно-приложни проучвания.

Особено мощна страна на Русенския университет е третият знак за проучвателен университет – публично и икономическо влияние. Симбиозата сред университета и неговата районна екосистема е движеща мощ на икономическия и публичния напредък. Регионалният бизнес разчита на университетската просвета за своето иновационно развиване, а Русенският университет черпи иновационна сила и креативен импулси от мощната си връзка с публичната процедура, трансформирайки се в „ жива лаборатория “ за хрумвания и нововъведения.

Изпълнявайки индикаторите за изследователско висше учебно заведение, Русенският университет ще оползотвори повече благоприятни условия за най-актуални научни проучвания, ще разшири своите национални и интернационалните научни мрежи посредством осъществяването на нови планове и още по-интензивно ще развие своя иновационен капацитет.

Включването на Русенския университет в листата на изследователските университети в България е извънредно самопризнание за научната ефикасност, потенциала и публичното въздействие на русенското висше учебно заведение. Това е висока оценка за ангажираността и приноса на цялата академична общественост към осъществяването на визията на университета да бъде новаторски, съвременно мислещ и насочен към върхови достижения. Тази споделена визия е същинският залог за непрестанно развиване, за креативно безпокойство, за силата да откриваш почитатели в науката, за дръзновението да срещаш и преодоляваш провокации.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР