Днес (26.05.19 г.) имаме възможност да направим своя избор за

...
Днес (26.05.19 г.) имаме възможност да направим своя избор за
Коментари Харесай

Какво да правим, ако се усъмним в купуване на гласове или в друго престъпление?

Днес (26.05.19 г.) имаме опция да създадем своя избор за бъдещия Европейски парламент. От жителите зависи да се опълчват на нередности и да алармират за нарушавания в изборния развой. Ето какво следва да направи всеки, когато отиде до урните или при положение на подозрение за закононарушение.

– ревизират деликатно дали присъствате в съответния изборен лист и едвам по-късно подават бюлетината
– обезпечават опция да гласувате необезпокоявано, при опазване тайната на вота (например, никой не участва на по-малко от три метра от тъмната стаичка, няма директна видимост към тъмната стаичка, дисплеят на електронната машина за гласоподаване се вижда единствено от гласоподавателя, няма външни лица в секцията)
– боравят вярно с бюлетините: откъсват пред Вас бюлетината от кочана, слагат първи щемпел върху нея, след гласуването сверяват дали контролният номер в долния ъгъл съответствува с номер от кочана, слагат втори щемпел и откъсват пред Вас следващия надзорен номер (без да разкриват тайната на вота и да ревизират по какъв начин сте гласували)
– вписват в съответния изборен лист данните Ви по персонална карта и Ви канят да поставите автограф, откакто сте дали своят вот
– боравят вярно с електронните машини за гласоподаване (в секциите, в които има такива):
1) когато гласоподавателят влезе в изборното помещение, запитват дали желае да гласоподава с електронна машина
2) подават му една от трите електронни карти за гласоподаване с надпис „ Избирател “
3) откакто гласоподавателят е дал своя вот би трябвало да получи отпечатана квитанция
4) вземат назад електронната карта
5) показват непрозрачната кутия на масата пред комисията, в която гласоподавателят слага сгънатата квитанция от машинното гласоподаване
6) означават в листата, че гласоподавателят е дал своя вот електронно, като слагат знак „ МГ “ (т.е. машинно гласуване).
В изборното помещение машината за гласоподаване се разполага, по този начин, че да се подсигурява тайната на вота. Не е възможно в изборните пространства да участват претендентите, представители на локални управляващи и хора без обозначен статут.  В изборните пространства могат да участват единствено:
– членовете на секционните комисии
– гласоподавателите
– покровителите
– наблюдаващите
– публицисти (докато вършат репортаж за протичането на изборния процес).
Членовете на СИК, покровителите и наблюдаващите наложително носят обозначителни знаци.
За всяко нарушаване на секционната изборна комисия или на представители на партиите можете да се оплачете пред Районната изборна комисия. РИК е длъжна да вземе решение неотложно и да го разгласява на уеб страницата си, дружно с постъпилия сигнал. На вратата на изборното помещение са посочени телефони за връзка с РИК.

1. Присъствие на лица без обозначителни знаци, покровители или представители на партии, които наблюдават по какъв начин гласоподават гласоподавателите.
2. Организирано гратис транспортиране с рейсове, леки коли, съпровождане на гласоподаватели и групово гласоподаване.
3. Оказване на напън върху гласоподавателите да гласоподават по избран метод.
4. Възпрепятстване на гласоподавателите да гласоподават.
5. Пренасочване на гласоподаватели, които желаят да гласоподават с електронни машини, към хартиените бюлетини (отнася се единствено за секции, в които има такива машини за гласуване).
6. Събиране на персонални карти и правене на описи с персонални данни на гласоподаватели.
7. Даване на инструкции на гласоподавателите за кого да гласоподават.
8. Разпитване на гласоподавателите за метода, по който имат намерение да гласоподават.
9. Разкриване тайната на вота.
10. Отправяне на закани за физическа разпра и оказване на тормоз върху гласоподавателите.
11. Раздаване на пари.
12. Опрощаване на задължения.
13. Раздаване на хранителни артикули, дърва за огрев и други материални облаги.
В тези случаи се обръщайте навреме към чиновниците на Министерство на вътрешните работи. Те са длъжни да реагират неотложно, да ревизират сигнала и да прекратят противозаконни дейности.
На вратата на изборното помещение са посочени телефони за подаване на сигнали до районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи и до дежурния прокурор. Министерство на вътрешните работи поддържа и централизирана линия за сигнали за изборни нарушавания: 02/ 982 2232, както и e-mail: [email protected] Можете да подадете сигнал и до Асоциация „ Прозрачност без граници “ на безвъзмезден телефон – 0800 11 224.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР