Днес 24 май се е превърнал от даскалския празник по

...
Днес 24 май се е превърнал от даскалския празник по
Коментари Харесай

Ректорът на СУ призова да възродим духовността и човечността

Днес 24 май се е трансформирал от даскалския празник по думите на Иван Вазов във всенародно празненство, отдаващо значимото на светите първоучители Кирил и Методий и техните възпитаници , на българската култура, просвета и просвета, на славянската книжовност и българската нематериалност.

Това съобщи в словото си ректорът на Софийски университет " Св. Климент Охридски " проф. дфн Анастас Герджиков по случай 24 май - Ден на българската култура, просвета и славянската книжовност.

 24 май да стане народен празник на България, пожела Стефан Цанев
24 май да стане народен празник на България, пожела Стефан Цанев

80% от българите биха подкрепили концепцията на референдум съгласно поета

Нека посредством този ден да възродим духовността и човечността сред хората , прикани ректорът на СУ .

По време на приветствената си тирада проф. Герджиков честити празника на българската книжовност и просвета на всички българи, преподаватели, възпитаници и студенти. " По време на празника тази заран станахме очевидци по какъв начин 50 български политици заобиколиха университетския съвет, подредиха се преди него на тържественото шествие и го поведоха . Това не е укор към една партия, тъй като в тази група се включиха всички членове, което единствено по себе си беше необичаен надпартиен консенсус ", изрази възмущението си Герджиков.

Той посочи, че не става дума за нарушаване на протокола, а на една 100-годишна българска традиция. " След празничното шествие университетският съвет бе съпроводен от възгласите и аплодисментите на хората. Пожелавам на политиците да ги чуят някой ден ", отсече той.

 Благодарение на образованието ще пребъдем като общество
Благодарение на образованието ще пребъдем като общество

Да не губим религия в образованието, пожела просветният министър

Ректорът на СУ акцентира, че 24 май е най-българският празник. Това го демонстрира огромната му история, само че и това, че когато наложителните митинги бяха анулирани, остана единствено едно шествие.

Герджиков запита риторично почтени наследници ли сме на първоапостолите, на националните будители и носим ли духовността в сърцата си. " Всяко едно дете знае имената на светите братя първоучители, знае също по този начин името на нашия университет. Всички българи пеят химна " Върви народе възродени " на Стоян Михайловски и на Панайот Пипков ", посочи той и попита какъв брой души от нас знаят и са чели разчувстваният роман от спомените на Иван Вазов за Големия ден.

 Борисов и Заев се поклониха дружно пред мощите на Св. Кирил в Рим
Борисов и Заев се поклониха дружно пред мощите на Св. Кирил в Рим

Да честваме дружно, вместо да се караме, прикани Борисов

Той означи, че Йоаким Груев има съществена заслуга денят на " Св. Св. Кирил и Методий " да стартира да се чества като празник на българските възпитаници . " Само няколко години по-късно, Йоаким Груев установи, че от повсеместен учебен празник, този ден би трябвало да се чества като национален Великден ", установи Герджиков.

В словото си той добави, че това е един Великден на духа и просветата и възкресението на новата вяра. Ако 24 май е Великден на духа, вършим ли задоволително България да остане страната на духа, с цел да не се трансформира в страната на духовната мизерия , добави той.

 Патриотични песни водят просветното шествие в столицата Обновена
Патриотични песни водят просветното шествие в столицата

Напред! Науката е слънце, което в душите грей!

Ректорът на СУ означи, че книгата в никакъв случай няма да изчезне поради софтуерния прогрес, а би изчезнала поради неналичието на словесност . " Ние не четем, не търсим духовно израстване, не поддържаме връзка между тях, не си оказваме помощ, а единствено стопански разцвет ", изясни той и добави, че материалното може да замести духовното единствено краткотрайно.

В умозаключение Герджиков съобщи, че стремежът за духовно израстване е характерен за индивида и точно тази власт за нематериалност трансформира 24 май в всеобщ и сплотяващ всички българи празник.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР