Днес, 23 август, лидерите на Македония и Сърбия ще проведат

...
Днес, 23 август, лидерите на Македония и Сърбия ще проведат
Коментари Харесай

Македония и Сърбия ще топлят отношенията със серия телефонни разговори

Днес, 23 август, водачите на Македония и Сърбия ще проведат серия телефонни диалози, в които ще обсъдят дипломатическата рецесия сред двете страни, оповестява електронното издание МКД.
Днес по обяд македонският министър председател Зоран Заев и президентът на Сърбия Александър Вучич за последните недоразумения сред Белград и Скопие, които породиха след изтеглянето на целия личен състав на посолството на Сърбия от страната. Външните министри на двете страни Никола Димитров и Ивица Дачич също ще проведат телефонен диалог по тематиката.
По-рано Никола Димитров съобщи, че се пробва да приказва с Дачич от неделя, когато личният състав на сръбското посолство в Скопие бе отдръпнат, само че самодейността му не е приключила с триумф.
В събота в Драч, на срещата на водачите на страните от Западните Балкани, към този момент бе контрактувана и среща сред македонския министър председател Зоран Заев и сръбския му сътрудник Анна Бърнабич, съобщи " Фокус ".
Управляващите в Белград разясниха, че повода за отдръпването на пероснала от посолството в Скопие е поради „ нападателна разследваща активност против институциите на Сърбия ".
Вучич съобщи в изказване за RTS, че „ нещата сред Македония и Сърбия ще тръгнат в по-добра посока ". Очаква се идната седмица част от личния състав на посолството да се върне в Скопие, а посланикът – при започване на месец септември.
Правителството на Македония приветства известията на формален Белград за запазването на другарските връзки и нормализирането на обстановката. Димитров съобщи, че Македония „ нито е имала желание, нито е дала заповед или директива, нито е направила разследващи дейности против и в ущърб на някоя от нашите прилежащи страни, в това число и Сърбия ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР