Днес, 23 април, светът празнува Деня на книгата и авторското

...
Днес, 23 април, светът празнува Деня на книгата и авторското
Коментари Харесай

Световен ден на книгата и авторското право

Днес, 23 април, светът чества Деня на книгата и авторското право. Датата е определена, защото на днешния ден умират двама от най-големите създатели, които познава човечеството - Шекспир и Мигел де Сервантес.
На днешния ден преди 403 години в британското градче Стратфорд он Ейвън умира великият Уилям Шекспир.
Пиесите на неповторимия драматург се играят до ден сегашен на хиляди подиуми по целия свят. Той основава превъзходни нещастия („ Хамлет “, „ Ромео и Жулиета “, „ Крал Лир “, „ Макбет “ и др), комедии („ Сън в лятна нощ “, „ Много звук за нищо “ и т.н.) и исторически драми („ Ричард III “, „ Хенри VIII “ и др.).
Уилям Шекспир е заровен до олтара на църквата „ Света Троица “ в Стратфорд два дни след гибелта си. Малко прочут е фактът, че на надгробната му плоча е изсечена епитафия, която съдържа проклинание към хората, които биха преместили останките му. Това е деликатно избегнато при реконструкцията на църквата през 2008 година.
Що се отнася до Сервантес, в действителност той почива на 22 април, въпреки че за дата на гибелта му е признат 23 април. Погребан е обаче на 23 април. Мястото на гроба на Сервантес не е известно - известно е единствено, че според неговото предпочитание, той е заровен в тринитариански манастир, в който наподобява е монахиня неговата щерка Исабела де Сааведра. Няколко години по-късно монахините се реалокират в различен манастир и взимат със себе си най-малко част от гробовете, като не е известно дали този на Сервантес е изместен, нито къде се откриват монахините след преместването.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР