Днес, 20 май, при слънчево време и почти летни температури,

...
Днес, 20 май, при слънчево време и почти летни температури,
Коментари Харесай

Над 500 участника се включиха в Маратон на приятелството Плевен

Днес, 20 май, при слънчево време и съвсем летни температури, се организира петото издание на Плевенския маратон. Състезанието за следващ път затвърди името си " Маратон на другарството ", като в него участваха над 500 участника от 13 страни, ситуирани на 3 континента – Непал, Русия, Съединени американски щати, Англия, Румъния, Испания, Франция, Германия, Македония, Нидерландия, Норвегия, Швейцария и, несъмнено, България.

Събитието беше намерено от заместник-кмета на град Плевен – Милен Янков, от Трейси Калхун от Посолството на Съединени американски щати, както и от главния уредник на маратона – Станислав Георгиев от „ Eyes Open “. Стартовата зона, сцената и щандовете на сътрудниците бяха ситуирани на основно място в центъра на града – в основата на площада, сред мавзолея и реновираните фонтани. Дисциплините, в които стартираха участниците, бяха типичен маратон (42,2 км), полумаратон (21,1 км), щафета (2х10 км), 3-километров градски крос „ Аз мога! “ и детски маратон в три възрастови групи. Основната част от бегачите се съревноваваха на дългите дистанции, като общо към 240 души съумяха да финишират в тях. В градския крос се включиха близо 100 души, а в детския маратон участваха рекорден брой от най-младите бегачи – към 170. Най-много деца бяха проведени за присъединяване от ОУ „ Васил Левски “ и баскетболен клуб „ Спартак “ в Плевен.

Освен участници от разнообразни страни, в събитието се включиха и хора с друг опит в бягането и на разнородни възрасти – от 4 до 82 години. Най-възрастен беше състезаващият се в 3-километровия безвъзмезден крос бай Христо, а на дългите дистанции – 71-годишен швейцарец, който съумя да покрие дистанцията от 21,1 км. За следващ път в маратона се включи и различен деец – 67-годишната Бойка Арсова, която още веднъж измина 42,2 км по трасето в Плевен.

Най-бързите състезатели в обособените дисциплини бяха наградени на специфична гала на сцената на градския площад, като с изключение на награди от сътрудниците на събитието, те получиха и общ награден фонд на стойност 7 000 лева На първо място в маратонската отдалеченост се класира Димчо Мицов, който измина дистанцията от 42,2 км за 2:36:07. Димчо беше победител в маратона и през 2016 година, а в миналогодишното издание се класира втори. Негов подгласник тази година стана Мирослав Спасов (2:47:01), а трети се класира британецът Нейтън Флеър (2:58:29). При дамите първа в маратона финишира Радосвета Симеонова (2:54:15), постигайки трето най-хубаво време в общото класиране. След нея през финиша мина Таня Димитрова (3:10:30), за която това е втори следващ сребърен орден от Плевен. Трета е Виолета Тотева (3:22:41).

В 21,1-километровата полумаратонска отдалеченост първи се класира Иво Балабанов (1:11:50), следван от Деян Атанасов (1:13:54) и Ивайло Вълев (1:19:21). При дамите в полумаратона призовите места бяха за Диляна Минкина (1:20:55), Симона Неделчева (1:30:04) и Анастасия Пейчева (1:30:10).

Една от най-атрактивните дисциплини тази година още веднъж беше щафетата на 2 по 10 км. Най-бързият тим в нея беше на Иво Илиев и Кристиян Великов. На второ място се класира тандемът Кенан Сали и Георги Любенов, а на трето – Емил Борисов и Милен Йорданов. Пълното класиране в главните дисциплини може да бъде открито на формалния уебсайт на събитието – http://plevenmarathon.com/results-2018/.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР