Днес 20 контейнера с италиански отпадък бяха натоварени на кораб

...
Днес 20 контейнера с италиански отпадък бяха натоварени на кораб
Коментари Харесай

Върнахме още 20 контейнера с италиански отпадъци

Днес 20 контейнера с италиански боклук бяха натоварени на транспортен съд и отпътуваха от пристанище " Варна-запад ", откакто беше признато от италианска страна формалното искане за реекспорт на министъра на околната среда и водите Емил Димитров към италианския способен орган по използване на Регламент (ЕО) № 1013/2006 по отношение на транспортите на боклуци.
Контейнерите са част от вноса на общо 127 контейнера, които бяха арестувани в края на месец януари. Първите два реекспорта, надлежно на 28 и 54 контейнера от вноса бяха осъществени в резултат от взаимната работа на министър Емил Димитров и основния прокурор на Република България Иван Гешев.
Защо България е " апетитна зона за боклуци "?
На 17 януари и на 30 януари беше осъществен оглед на импортираните италиански контейнери, с присъединяване на специалисти от РИОСВ-Варна, Прокуратурата, Агенция „ Митници “, Министерство на вътрешните работи и ДАНС. Тогава беше открито, че съгласно съпровождащите транспорта документи контейнерите би следвало да съдържат боклуци от пластмаса и каучук. При отварянето на контейнерите е установено, че отпадъците са нечисти от други материали до степен, която предотвратява оползотворяването на отпадъците по екологосъобразен метод.
За вноса на такива боклуци се ползва процедура на предварителна писмена нотификация и единодушие сред двете страни, каквато не е извършена. Това съставлява жестоко нарушаване на Регламент (ЕО) № 1013/2006 на Европейския парламент, който страните-членки на Европейски Съюз ползват директно и съблюдават условията, написани в него по отношение на транспортите на боклуци в границите на общността, както и за вноса и износа на боклуци към и от Европейски Съюз.
127-те контейнера с боклуци са изпратени в България от италианската компания „ Дентиче пантелоне “ със седалище в град Салерно и адресат, записаната в София компания „ Блацион “ ООД. Те съставляват противозаконен транспорт на боклуци, защото типа на боклуци не дава отговор на декларираното в документите и не е спазена изискуемата процедура по предварителна писмена нотификация и единодушие. Отговорността за противозаконния транспорт е на италианското сдружение „ Дентиче пантелоне “.
Съгласие сред двете страни е реализирано и за връщането на последните 25 контейнера, които се чака да бъдат реекспортирани идната седмица. Реекспортът е за сметка на изпращача на товара.
От Министерство на околната среда и водите напомнят, че още с встъпването си в служба министър Димитров предприе пакет от ограничения за усилване на контрола върху вноса на боклуци в страната. Към Министерство на околната среда и водите беше основан Национален действен център, който координира работата на институциите по отношение на вноса, съхранението и ръководството на отпадъците.
Съмненията за незаконно заличаване на боклуци в страната не са от през вчерашния ден. Както Actualno.com писа през 2017 година в България е имало импорт на боклуци за горене, само че не повече от 50% от потенциала на съответната апаратура, акцентират от Министерство на околната среда и водите. Специално от Италия – дестинация, за която " Биволъ " писа, че е източник на боклуци за горене за ТЕЦ-овете на Христо Ковачки, има импорт на киселина от акумулатори, на RDF и третирани смесени боклуци.
В началото на септември в Перник имаше и митинги поради подозрения за горене на отпадъци в локалния Топлоелектрическа централа „ Република ”, който де факто е на Христо Ковачки. Какви бяха резултатите от инспекциите на РИОСВ можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.
Actualno.com писа и за подозрение за незаконен импорт на радиоактивни боклуци в България през пристанище " Варна – Запад ". Всичко за сигнала МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР