Днес, 20 февруари, в столичния квартал Христо Ботев ще бъде

...
Днес, 20 февруари, в столичния квартал Христо Ботев ще бъде
Коментари Харесай

Почва ваксинация срещу морбили в софийския кв. Христо Ботев

Днес, 20 февруари, в столичния квартал " Христо Ботев " ще бъде ситуиран мобилен кабинет на Столична районна здравна ревизия (СРЗИ) за слагане на ваксини против морбили.
В кв. " Христо Ботев " ще бъдат поставяни ваксини против морбили на всички деца от 13-месечна до 18-годишна възраст, при които е открито, че е пропуснато да бъде поставена ваксина до този миг по имунизационния календар. Именно от този квартал има болни от морбили.
Министерството на здравеопазването е изпратило инструкции до всички Регионални здравни инспекции за предприемане на ограничения за ограничение на разпространяването на болестта и недопускане възникването на нови случаи. Една от ограниченията е всички общопрактикуващи лекари в страната да издирят и открият всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационния календар. Разпоредено е такива лица неотложно да бъдат имунизирани против морбили. Реално обаче отводът от наложителна имунизация може да докара единствено до санкция, освен това до 200 лв..
Министерството на здравеопазването се обръща към родителите с зов при открит пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си доктор.
Инкубационният интервал на заболяването е приблизително 9 до 21 дни, а признаците мощно наподобяват тези на остра вирусна зараза. Заразяването става по въздушно-капков път. Усложненията в резултат на заболяване от морбили както при възрастни пациенти, по този начин и при деца могат да са доста тежки, а смъртността е 1 на 1000 случая.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР