Днес /20 август/ е световен ден на комара. На този

...
Днес /20 август/ е световен ден на комара. На този
Коментари Харесай

20 август е световен ден на комара

Днес /20 август/ е международен ден на комара. На този ден светът уважава английския доктор сър Роналд Рос за работата му върху механизма за предаване на маларията, което поставя основите за битка с заболяването, оповестява БНР.

У нас маларията е ликвидирана през 1965 година. Това е огромен триумф и от този момент в България няма локални случаи на малария, сподели за Радио Кърджали доктор Марин Мухтаров. Той напомня за заболяванията, свързани с комарите, и също по този начин по какъв начин и за какво е значимо да се предпазваме от захапване.

"Важно е да кажем, че другото заболяване, което се предава посредством захапване от комари, е западнонилската тресчица. Знаете, предходната седмица проф. Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни заболявания разгласи, че има два потвърдени случая у нас - единият на човек, който се е заразил в Кипър, другият е софиянец т.е. този вирус циркулира на територията на нашата страна. В множеството случаи протича грипоподобно, само че може да протече и тежко. В прилежащите страни Гърция, Румъния и Сърбия има доста повече обявени случаи на западнонилска тресчица. Дирофилариозата също се предава посредством захапване от комари, най-често боледуват кучета, само че е огромна необичайност да бъде инфектиран човек. Може да бъде инфектиран човек, само че индивидът е необикновен гостоприемник. Има единични разказани сходни случаи в нашата страна ", разяснява доктор Мухтаров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР