Днес, 19 юни, е последният ден за внасяне на предложения

...
Днес, 19 юни, е последният ден за внасяне на предложения
Коментари Харесай

Гражданска инициатива посочи куп дефекти в планирането за Борисовата градина

Днес, 19 юни, е последният ден за внасяне на оферти по плана за Подробен организационен проект (ПУП) на Борисовата градина.
Едно от най-обоснованите мнения е на Гражданска самодейност " Да спасим Борисова градина ". И повода е, че установи редица недостатъци на водещото предложение на Подробен устройствен план, чието лице е член кор. на Българска академия на науките проф. арх. Атанас Ковачев, а направата е на " Ковачев архитекти " ЕООД. А ето и кои са дефектите съгласно " Да спасим Борисова градина ":
1. Липса на административен акт, с който е позволено разработване на плана, а точно документът, който да прецизира какво би трябвало да съдържа съответния Подробен устройствен план.
2. Несъотвестваща, неактуална, погрешна и неразбираема информация в показаната документи към Проекта за Подробен устройствен план, което дава опция за разнообразни тълкувания, изключително по въпросите за типовете собственостите в най-големия публичен парк на София.
3. Драстични несъответствия освен в данните за типовете благосъстоятелност на плана, само че и с данните от Кадастрална карта и Кадастрални регистри (КККР), в нарушаване на наредбите на закона.
4. Бездействието от страна на Столична община и Министерство на регионалното развитие, които към този момент не престават да не актуват парцелите, собствености на страната до 1989 година на територията на Борисовата градина. Затова е нужно да бъде направена инспекция от прокуратурата на собствеността в парка.
5. Като огромна опасност се дефинира образуването на урегулирани поземлени парцели (УПИ) с огромна повърхност в сегашния Подробен устройствен план, което съществено се разминава със заданието към изпълнителя на сегашния план, а точно да не се позволяват УПИ с огромна повърхност, тъй като са причина и разрешат доста застрояване на територията на цялата Борисова градина, по думите на журито, избрало с конкурс концепцията на " Ковачев архитекти " ЕООД за Подробен устройствен план на Борисовата градина. Вмъкването в такива УПИ на зони, даващи опция да съществуват частни парцели и действия, разнообразни от отмора и рекреация, анулира и устройствената отбрана на територията (в такива окрупнени УПИ са всички зони с лесопаркови насаждения в Борисова градина), което неизбежно също по този начин ще докара до смяна на собствеността в частна, безапелационни са от самодейността.
Заради това гражданската самодейност желае планът на " Ковачев архитекти " ЕООД да се върне за преправка и да се отстранят " в действителност неточности, несъотствествия в документите, незаконосъобразности, изчистване на неясноти и неактуална информация, допълнение на отсъстваща документи, съблюдаване задачите и рекомендациите на заданието, и синхронизиране на данните с КККР ". Освен това би трябвало да има процедура по сесия от публични разисквания и това да бъде конкретизирано на 26 юни, когато е идната и посочена за последна среща по процеса на публично разискване от Столична община.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР