Днес, 19 май, при слънчево време и летни температури, се

...
Днес, 19 май, при слънчево време и летни температури, се
Коментари Харесай

Рекорден брой участници на Плевенския маратон

Днес, 19 май, при слънчево време и летни температури, се организира шестото издание на Плевенския маратон. Състезанието за следващ път затвърди името си „ Маратон на другарството “, привличайки участници от доста страни и в необятен възрастов диапазон. В другите си дисциплини то притегли общо над 650 участника от 11 страни, измежду които Англия, Съединени американски щати, Франция, Румъния, Нидерландия, Литва, Индия, Непал, Кот д'Ивоар и, несъмнено, България.

Сред приятните изненади тази година беше засиленият интерес от страна на най-младите бегачи, които се включиха в безплатното детско съревнование, разграничено по възрастови групи. Най-малките в така наречен детски маратон бяха едвам 3-годишни. Голям брой участници притегли и 3-километровият градски крос, в който имаше извънредно възрастово многообразие. Най-младият участник в него беше бебе в количка, бутана от тичащата по трасето майка. Най-възрастен и тази година се оказа талисманът на събитието – 82-годишният Христо Витков. На маратонската отдалеченост за следващ път, макар горещото време, се показа извънредно сполучливо 71-годишният британец Алан Кий. За да насърчат спорта измежду всички възрасти, и тази година уредниците осигуриха гратис присъединяване за всички деца и хора над 60-години, както и за тези в градския крос. Общият брой бегачи в детското и 3-километровото съревнование надвишиха 320.

Най-бързите и отличили се състезатели в обособените дисциплини бяха наградени на гала на сцената на градския площад. Освен награди от сътрудниците, те получиха и общ награден фонд на стойност 7 000 лева Победител в маратонската отдалеченост (42,2 км) за трети път в историята на надпреварата беше Димчо Мицов, който усъвършенства времето си от 2018 година, финиширайки за 2 часа и 40 минути. Втори се класира Калин Василев с време 3 часа и 3 минути, а трети Георги Хараламбиев с 3 часа и 13 минути. При дамите най-бърза беше Таня Димитрова, която измина дългата отдалеченост единствено за 3 часа и 28 минути. След нея на стълбичката на спечелилите се подредиха Велина Кръстева и Малина Иванова. Сред състезаващите се на 42,2 км тази година имаше и 35 души, които се включиха в новата самодейност на уредниците „ Моят първи маратон ". Въпреки температурите от 28 градуса на сянка, по-голямата част от новите маратонци съумяха да финишират и бяха бурно приветствани на сцената. Един от тях получи и спомагателна поощрителна премия, изтеглена посредством чоп – български електрически велосипед Eljoy.

Изключително оспорвана конкуренция тази година имаше в 21,1-километровата полумаратонска отдалеченост. В нея за следващ път победител стана Иво Балабанов (1:10:02), следван от Йоло Николов (1:10:48) и Стоян Владков (1:11:20). При дамите в полумаратона призовите места бяха за Билсерин Сюлейман (1:30:24), Кремена Ковачева (1:32:51) и Анастасия Пейчева (1:34:43). Една от най-атрактивните дисциплини тази година още веднъж беше щафетата на 2 по 10 км. Най-бързият тим в нея беше на Иво Илиев и Валентин Илиев. На второ място се класира смесеният тандем Цанко Цанков и Милена Тодорова, а на трето – Емил Тодоров и Емил Енев. Подробните резултати от дългите дисциплини са оповестени на уеб страницата на събитието: http://plevenmarathon.com/.

Привличайки толкоз многолюдна и разнообразна палитра от участници и със своята към този момент шестгодишна история, надпреварата съумя да се трансформира в едно от най-емблематичните спортни събития за района. Тази година то предложи още по-интересна стратегия, атрактивен награден фонд и спомагателни интензивности за гостите на града, измежду които проведени визити на плевенската Панорама и спомагателни награди.

“За мен като уредник не са значими върховете, а това, че желанието и мотивацията, които влагаме към този момент шест години, стартират да дават резултати. Плевен към този момент знае какво е маратон, децата към този момент чакат събитието, родителите им и бегачите в страната също. Това беше най-хубавото ни събитие до момента и без значение, че Плевен е най-малкият град в България, в който се организира маратон, показахме, че събитието има капацитет и на него хората се усещат добре. Освен от ден на ден участници, срещаме и от ден на ден сътрудници, основно български и районни компании, които поддържат начинанието. Виждаме по какъв начин за тях и за доста други хора това събитие става все по-важно и ценно”, описа минути след края на шестия Маратон Плевен главният му уредник – Станислав Георгиев от " Eyes-Open " и Спортен клуб „ Бегач “.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР