Днес, 19 март, малко след 10 ч. сутринта българско време,

...
Днес, 19 март, малко след 10 ч. сутринта българско време,
Коментари Харесай

Владо Донков започна самостоятелна полярна експедиция

Днес, 19 март, малко след 10 ч. сутринта българско време, фотографът и приключенец Владо Донков стартира своето дълго чакано арктическо предизвикателство. Ако бъде осъществено сполучливо, то ще се трансформира в най-дългата независима българска полярна експедиция, правена до момента. Целта на Донков е да измине самичък към 800 км със ски, преминавайки през през диви планински региони на три страни: Швеция, Финландия и Норвегия. Планираният маршрут стартира от географската широчина на Северния полярен кръг в Лапландия и завършва в най-северната точка на Европа – Нордкап.

Експедицията започва през днешния ден наоколо до селището Яквик (Jakvikk) в Швеция при ясно, слънчево време и към -10°C. Въпреки относително високите температури, фотографът показа, че напредването му става мъчно поради изобилните снеговалежи в предходните дни. Друга причина началото да бъде тежко е 85-килограмовата шейна с всичката нужна екипировка, снимачна техника и хранителни запаси, които Донков тегли след себе си.

От стартовата си точка Донков се насочва на север, с цел да премине през поредност от планински върхове, замръзнали езера и безбрежна тундра. Първите 150 км от 800-километровия маршрут на експедицията са по известната в Швеция " Пътека на кралската шейна ". Тя е добре маркирана и в този неин сектор има четири стопанисвани хижи. В останалите над 650 километра по пътя обаче Владо може а премине единствено край още една хижа и две дребни обитаеми места. Очаква се прекосяването на Арктика да отнеме към месец, през който Донков ще е изложен съвсем непрекъснато на температури сред -15 и -40 градуса, мощни ветрове и снеговалежи.
Фотографът и приключенец досега е прекарал близо две години в Арктика, като някои от предходните му експедиции включват дълги зимни преходи през Лапландия и Норвегия, водене на ветроходни експедиции в северните и южните полярни региони. Успял е да реализира и двумесечна експедиция в Южна Гренландия, през по-голямата част от която не среща хора и минава десетки ледникови реки и студени тресавища. Освен с завършения, Владо Донков има професионален опит и като фотограф, лидер на експедиции и учител по снимка във Англия, Малта, България, Норвегия и Съединени американски щати. Работил е за клиенти като National Geographic USA, Hasselblad, Black & White Photography magazine, Practical Photography magazine и доста други. Сред организациите, канили го неведнъж като преподавател и обучител, са Кралското географско сдружение в Лондон, Edinburgh Photographic Society, английският вестник The Telegraph, Outdoor Photography magazine, TEDx и многочислени фотографски клубове в Европа.

По време на своето дълго солово пътешестване фотографът ще прави фотоси и къси видеа, които ще споделя в обществените мрежи (https://www.facebook.com/VerticalShot/ и https://www.instagram.com/vlad_donkov/), в своя блог (http://www.vladdonkov.com/). Експедицията се реализира с логистичнаката поддръжка на DHL Express Bulgaria и съдействието на Fina Style, all6, норвежкия бранд Alfa Footwear и английските обезводнени храни Firepot foods.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР