Днес, 19.06.2019 г., фондация Антикорупционен фонд“ (АКФ) сигнализира Държавна агенция

...
Днес, 19.06.2019 г., фондация Антикорупционен фонд“ (АКФ) сигнализира Държавна агенция
Коментари Харесай

АКФ със сигнали до ДАНС, енергийните ведомства и НАП за ТЕЦ-а на Доган

Днес, 19.06.2019 година, фондация „ Антикорупционен фонд “ (АКФ) алармира Държавна организация „ Национална сигурност ”, Министерство на енергетиката и Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) поради решение на държавно сдружение да заплати милиони левове за леден запас на „ Топлоелектрическа централа Варна “ ЕАД, чиято техническа редовност е под въпрос, с което се предпоставя и възможна опасност за енергийната сигурност, като част от националната сигурност на България. Сигнализирани са и Национална организация за приходите (НАП) във връзка със подозрения за отбягване на налози при придобиването на ТЕЦ-а от почетния ръководител на Движение за права и свободи, Ахмед Доган, през август 2018. Според Бойко Станкушев, шеф на АКФ: “Задълбоченият разбор на историята на „ Топлоелектрическа централа Варна “ – от приватизацията през 2006, до 2017, когато нов притежател става варненска компания без никакъв опит в енергетиката, до август 2018, когато господин Доган купува мажоритарен дял – поражда редица тревожни въпроси за опцията на държавните институции да пазят публичния интерес в обстановки, в които са намесени основни материални ползи на авторитетни лица “.

„ Обобщихме част от подозренията и въпросите си в тези четири сигнала до институциите. Настояваме за обстойна инспекция на целия проблем. “ С цел информиране на необятната общност, АКФ популяризира и видео материал с някои от най-любопитните обстоятелства от историята на до неотдавна втората по величина топлоцентрала в България. Видеото можете да видите тук: https://youtu.be/_iOU0ahi9Gs Отговорност за разпределянето на студеният запас – мощности, които стоят в подготвеност и се задействат единствено при потребност, с цел да компенсират внезапни скокове в потреблението на електрическа енергия – носи Енергийният систематичен оператор (ЕСО).

През февруари 2018 без явен претекст е заменено цялото управление на ЕСО.  Новото управление афишира търг за рекордните 570 МВт мощности, нужни като леден запас за летния сезон на 2018! За съпоставяне – студеният запас през зимата е всекидневно 700 МВт. След неочакван отвод от страна на държавната „ Топлоелектрическа централа Марица Изток - 2 “ от към този момент извоюван след търг контракт за даване на леден запас, ЕСО избира „ Топлоелектрическа централа Варна “. От този и следващи търгове, през 2018 година на централата са заплатени 2,8 млн. лева за интервала май – юли 2018 година и 24,9 млн. лева за интервала август – октомври 2018 година единствено за обезпечаването на леден запас.

В допълнение, ТЕЦ-ът е получил и спомагателни заплащания в незнаен размер за активиране на леден запас. Съмненията на АКФ по отношение на техническата редовност на Топлоелектрическа централа „ Варна “ и опцията на централата да извършва договорните си отговорности се коренят в следните обстоятелства: 1. На 05.09.2017 година КЕВР позволява на „ Топлоелектрическа централа Варна “ да изведе от употреба енергийни блокове № 1, 2 и 3. Към момента варненският Топлоелектрическа централа е лицензиран да създава електрическа сила посредством оставащите три енергоблокове, а от тях, само за енергоблок № 6 има обществено публикувана информация, че е минал нужните проби и може да действа безвредно като източник за даване на леден запас.

В отговор на журналистически въпрос през май 2019 година, ЕСО декларират, че „ не са правили инспекции на място в Топлоелектрическа централа " Варна " за експлоатационна валидност на оборудванията, защото нямат сходни отговорности според българското законодателство. 3. В началото на 2019 година, „ Топлоелектрическа централа Варна “ открива процедури за възлагане на публични поръчки за ремонт на блок 6. Съгласно обосновката на поръчките, ремонтите на блок 6 са извънредно незабавни заради обилни пробиви и сериозно изтъняване на детайли от котелната система, към този момент довели до поредност от насилствени прекъсвания на блока и неуправляемост на процесите.

Според управлението на ТЕЦ-а, тези условия сочат към не добра експлоатационна надеждност и евентуално редовно авариране на котела по време на работа в бъдеще. Това на процедура значи неспособност да бъдат изпълнени договорните връзки със систематичния оператор. Впоследствие, управлението на ТЕЦ-а отсрочва ремонтите за 2020 година заради икономическа нецелесъобразност. Неясно остава по какъв метод „ Топлоелектрическа централа Варна “ възнамерява да извърши отговорностите си към ЕСО до 31.07.2019 година в случай, че единственият енергоблок, с който е могло да направи това, е „ неуправляем “, съгласно преценката на самото сдружение. Неясно е и по какъв начин ТЕЦ-а извършва лицензионните си отговорности за потребление на енергийни обекти, отговарящи на нормативните условия за безвредна употреба и за запазване на околната среда.

В края на юни тази година следва нов търг за леден запас за идващ едногодишен интервал. Щом ЕСО не ревизира експлоатационната валидност на претендентите за леден запас и незабавните поправки на блок 6 са отсрочени за 2020 година, ако „ Топлоелектрическа централа Варна “ завоюва новия търг, рискът за енергийната сигурност на страната е още по-съществен.  АКФ приканва енергийните институции да осъществят контролните си пълномощия по Закона за енергетиката и да се произнесат по отношение на подозренията за ниска експлоатационна валидност и несъблюдение на лицензионни отговорности на варненския Топлоелектрическа централа, като при открити нередности - да дадат наложителни наставления, да наложат насилствени административни ограничения и административни санкции.  Призоваваме ДАНС да ревизира и да подсигурява, че не налице заплаха за енергийната и екологичната сигурност, като значителен детайл на националната сигурност на страната.  Призоваваме Национална агенция за приходите да ревизира покупко-продажбите сред свързани лица в механизма на придобиване на „ Топлоелектрическа централа Варна “, действителните заплащания и произхода на средствата за осъществяването им, както и заплащането на дължимите налози.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР