Днес, 19.03.2024 г., в Националния дворец на културата в София

...
Днес, 19.03.2024 г., в Националния дворец на културата в София
Коментари Харесай

Национален форум „Смелост, солидарност, социална работа“ в София отбеляза професионалния празник на експертите в социалната грижа у нас

Днес, 19.03.2024 година, в Националния замък на културата в София се организира II-ри Национален конгрес „ Смелост, взаимност, обществена работа ", отдаден на проблемите и решения в областта на обществената работа. Събитието се провежда от фондация „ За нашите деца ", фондация „ Международна обществена работа - България ", фондация „ Светът на Мария ", SOS Детски селища - България, Коалиция „ Детство 2025 ", Националния алианс за обществена отговорност и Национална мрежа за децата и събра обществени служащи и експерти от цялата страна, държавни институции, общини, цивилен организации и експерти в областта на обществената грижа.

Над 120 специалисти от обществени действия в цялата страна се включиха във форума в деня на професионалния си празник - Световния ден на обществената работа, който се отбелязва всеки трети вторник на месец март в израз на самопризнание и почитание към работата на тези, които подкрепят най-уязвимите хора и общности.

Дискусиите бяха открити от заместник-министъра на труда и обществената политика Елка Налбантова, Мина Йовчева - шеф на дирекция " Социални услуги за деца и възрастни " към Столичната община, Белла Дамянова, координатор " Политики за децата " в НМД и Георги Богданов, изпълнителен шеф на Национална мрежа за децата (НМД).

" Социалната работа не е като останалите специалности. Тя е измежду дейностите, които се основават на най-човешкото у нас, по тази причина и изкуственият разсъдък няма по какъв начин да я размени. Между отговорностите на страната и инидивидуалния човек стоите вие - неправителствените организации. Много са дейностите, на които разчитаме на вас - да сте в районите, до които не доближаваме, да запълвате законодателни и структурни пробойни, да сте гъвкави и бързи тогава, когато институциите не съумяват поради редица административни стъпки. Благодаря ви, че обменяте с нас информация и опит. Решени сме да продължим срещите си с вас и тази година. Работа и запаси има за всички. В наше лице постоянно имате най-силни последователи. ", сподели Елка Налбантова на откриването на форума.

" В основата на обществената работа е душата. По-малко помним успехите, повече живеем със загубите и най-тежките и сложни случаи. Радвам се, че този конгрес насочва посланието, че вие сте значими и можем да създадем още доста и положителни неща дружно. Искам да видя едно ново младо потомство експерти в обществената сфера ". С тези думи приветства присъстващите Мина Йовчева, шеф на дирекция " Социални услуги за деца и възрастни " към Столичната община.

В първия панел, модериран от проф. Нели Петрова, ръководител на Управителния съвет на Институт за обществени действия и практики, бяха показани положителни практики за поддръжка на разнообразни целеви групи. Бяха излъчени къси филми с истории от ежедневната работа на обществените служащи с деца, възрастни и хора от уязвими групи. В спорен формат присъстващите споделяха какво за тях е да си сполучлив в сферата, каква компетентностна и трудово правна поддръжка липсва.

По мотив разказаните в залата триумфи и провокации в обществената работа, Георги Богданов показа: " Искам през днешния ден да приказваме за смелостта. Смелостта да намерим оня човек или организация в обществената сфера, които да обединят общността на обществените служащи, да съставляват ползите им, да приказват от тяхно име и да оказват помощ за професионализирането на хората с тази специалност и за отстояване смисъла и цената на техния труд. ".

Мария Василева, специалист „ Медии и връзки ", приказва в панела " По-видими, по-разбрани и по-успешни! Защо към момента обликът на работещите в обществената сфера остава отрицателен, а специалността не толкоз мечтана. ". Баха излъчени филми с публицисти от БНР и Българска национална телевизия за положителните практики в отразяване на случаи от теренната работа на обществените служащи и значимостта на това да се описват живите истории за помощ и компликации. Медиите обичат къси и ясни отговори и фактология, роман за случилото се на понятен език, по какъв начин е помогнато на съответен човек и за какво това е значимо. Това бяха част от насоките, дадени в границите на панела, с цел да може специалистите в обществена сфера да реализират по-успешно разпространение на общественозначимата си активност.

Във втората част на форума беше подложен фокус върху визията за развиването на човешките запаси в обществената сфера и върху повишение на потенциала на съществуващата мрежа от услуги със средства от Европейския обществен фонд и Плана за възобновяване и резистентност. В полемиките участваха Дани Колева, програмен шеф „ Закрила на детето ", УНИЦЕФ България, аместник министър Елка Налбантова, Георги Богданов от Национална мрежа за децата, Десислава Ушколова - шеф отдел „ Програмиране и договаряне " в Главна дирекция „ Европейски фондове, интернационалните стратегии и планове " в МТСП и други

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР