Днес 18 януари, във флотилия бойни и спомагателни кораби бе

...
Днес 18 януари, във флотилия бойни и спомагателни кораби бе
Коментари Харесай

Оцениха работата на флотилията през 2018 година

Днес 18 януари, във флотилия бойни и спомагателни кораби бе извършен разбор на подготовката и осъществяване на поставените задания през 2018 година.

На разбора участваха командирът на Военноморски сили контраадмирал Митко Петев, командирът на флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков, офицери от щабовете на флотилията и пунктовете за базиране в Бургас и Варна, командири на военни формирования и командири на кораби.

Отбелязано бе, че главните старания в подготовката през миналата година бяха ориентирани за осъществяване на дилемите, в сходство с задачите на Военноморски сили.

Особено внимание при подготовката на флотилията и подчинените военни формирования през 2018 година беше обърнато на обезпечаване и дейно осъществяване на подготовка на силите за осъществяване на задания по задача " Отбрана ", поддържане на непрекъсната бойна и мобилизационна подготвеност, отработване на задания при разрешаване на рецесии от невоенен темперамент и очистване на следствията от бедствия.

Подготовката на щабовете и формированията беше ориентирана и за поддържане на построените и придобиване на нови качества в сходство с пакета цели за качества 2017.

Отчетено бе и осъществяването в заповяданите периоди на дилемите по организационното създаване на флотилията през образователната 2018 г. 

През миналата 2018 година флотилията и подчинените сили организираха и участваха в редица интернационалните и национални учения:

- През месец март с базов миночистач " Прибой “ в противоминното обучение на гръцките Военноморски сили " ARIADNE " ;

- През месец май с фрегата " Дръзки “ като част от Втората непрекъсната военноморска група на НАТО в Средиземно море, дружно с корвета " Бодри “ в учението на Военноморски сили на Република Румъния " SEA SHIELD " ;

- През месец май беше извършено тактическото обучение на флотилия бойни и спомагателни кораби " ЧЕРНО МОРЕ 2018 ".

- През месец юли сили и средства от състава на флотилията участваха в националното военноморско обучение с интернационално присъединяване " БРИЗ 2018 ".

- През месец юли с корвета " Бодри “ взе участие в украинско – американското обучение " SEE BREEZE “;

- От 08 до 12 октомври 2018 година беше извършено компютърно подпомагано командно-щабно обучение " Съвместен отговор " на патрулните и противоминните сили.

- През месец ноември щаба на флотилията взе присъединяване в национално тристепенно Командно-щабно обучение " ЕСЕН-18 ".

- През същия месец сили и средства от флотилията взеха присъединяване в  плануваното от българска страна взаимно българо-румънско противоминно обучение " POSEIDON " ;

- През октомври и ноември екипажа на минен ловджия " Цибър “, извърши взаимно корабоплаване с Втората непрекъснатата противоминна група на НАТО, по време на което взе участие в учението на Военноморски сили на Република Tурция " NUSRET 2018 ", в обучение от вида PASSEX с кораби на Република Грузия и българо-румънското противоминно учение  “POSEIDON ".

- През ноември и декември 2018 година фрегата " Дръзки " взе участие в интервенцията на НАТО по морска сигурност в Средиземно море " SEA GUARDIAN “

Продължава положително съдействие и взаимоотношение на флотилия бойни и спомагателни кораби с държавната и локална власт. Пряко обвързвано с това бе и осъществяването на третата задача на Въоръжените сили " Принос към националната сигурност в спокойно време " с присъединяване на сили и средства на флотилията. Многократно персонален състав и техника, дислоцирани в град Бургас и град Варна участваха в унищожаването и обезвреждането на открити невзривени муниции, оказване помощ на популацията на Бургаска, Варненска и Добричка области при битка с наводнения и в тежки зимни условия.

Флотилен адмирал Чубенков изрече своето удовлетворение от цялостната активност на флотилията през 2018 година и я дефинира като извънредно ползотворна, динамична и ефикасна. Той акцентира, че равносметката на  осъщественото потвърждава професионализма и качествата на персоналния състав да се оправя с виновните и комплицирани провокации на нашето време.

Командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев даде своята висока оценка за активността на флотилия бойни и спомагателни кораби през 2018 год. Той изрече сърдечна признателност за положените старания, професионализма и отговорността на българските военни моряци при осъществяването на поставените от командването на Военноморски сили задания и очерта главните насоки за работа през новата година.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР