Днес - 18 май, е символичният Ден на данъчна свобода

...
Днес - 18 май, е символичният Ден на данъчна свобода
Коментари Харесай

Днес е денят на данъчната свобода за България

Днес - 18 май, е символичният Ден на данъчна независимост за България. Символичната дата, известна по света като Tax Freedom Day демонстрира, че на тази дата жителите стопират да работят за страната и стартират да работят за себе си, припомня Институтът за пазарна стопанска система (ИПИ), който всяка година пресмята по кое време тя настава.

През тази година в държавния бюджет е планувано да постъпят рекордните 43.9 милиарда лева доходи. Средно за един календарен ден българите създават по 319 млн. лева, което значи, че ще са ни нужни 138 дни, с цел да бъде попълнена общата сума, пресмятат анализаторите на ИПИ.

Датата е алегорична и демонстрира по кое време държавният бюджет ще се попълни, в случай че всичко направено бъде неотложно изземвано. Въпросните 138 дни отразяват общите доходи в консолидираната фискална рамка за 2019 година От тях най-вече - 34 дни, са нужни за попълване на плануваните доходи от Данък добавена стойност, за акцизите са нужни 17 дни, за обществени осигуровки - 24 дни, за здравни - 9. За попълването на приходите от подоходните налози се попълнят за 12 дни, а тези от корпоративни налози – за малко над 8 дни. Други съвсем 7 дни лишава заплащането на държавните и
общински такси.

Прецизно видяно, локалните данъкоплатци са спрели да работят за страната още на 9 май, тъй като в дните до 18-ти май ги " анулират " европейските данъкоплатци посредством 2.7 милиарда помощи от Европейски Съюз, заложени в бюджета.

Освен изчислените 138 дни ИПИ припомня, че още два дни данъкоплатците ще " създават " планувания недостиг от 600 млн. лева в бюджета. Ако обаче в края на 2019 година има остатък, както и в предходните три години, няма да има дни за отработване.

През последните години се следи устойчива наклонност дните, нужни на българските данъкоплатци да попълнят тяхната част от бюджета, да бъдат от ден на ден и денят на данъчна независимост да идва все по-късно през годината, разясняват създателите на изчисленията. Това значи, че действително данъчната тежест в страната нараства - основно поради повишението на пенсионните вноски, а през 2019 година - и на оптималния застрахователен предел. Преразпределението през приходната част на бюджета се възнамерява да доближи 37.7%, което е най-високата стойност за последните 10 години.

Сметката разпределя данъчното задължение върху безусловно всички български жители (включително деца, пенсионери и т.н.), само че точно работещите понасят в най-голяма степен тежестта на хазната. За работещите българи данъчната тежест е близо 50%, т.е. за тях Денят на данъчна независимост идва чак в края на юни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР