Днес, 18 декември, от 11:00 часа Националният съвет за тристранно

...
Днес, 18 декември, от 11:00 часа Националният съвет за тристранно
Коментари Харесай

Работодатели и синдикати ще спорят за цената на нощния труд и за минималната заплата

Днес, 18 декември, от 11:00 часа Националният съвет за тристранно съдействие се събира на следващо съвещание. Основната тематика ще е нарастването на минималното възнаграждение за нощен труд.
В момента то е 25 стотинки на час, само че синдикатите желаят стремително повдигане, защото не е променяно от над 10 години. Настояването е за 2,55 лв. на час, написа в. " 24 часа ".
По данни на КТ " Подкрепа " нощен труд поставят към 400 хиляди души. Затова синдикатът предлага ставката да е половин % от минималната или пък от главната заплата на служителя. Ако това искане бъде признато, час нощен труд би коствал най-малкото 2,55 лв. при минимална заплата за идната година от 560 лв..
Според бизнеса обаче ставката би трябвало да е друга за всеки бранш. Работодателите са срещу ставката да бъде обвързана с минималната работна заплата.
Световната здравна организация предлага да се лимитира нощният труд, тъй като е нездравословен. Изследванията потвърждават, че когато човек редовно работи нощем, той остарява с 6,5 години по-рано.
Сред противоречивите тематики на съвещанието ще бъде и повдигането на минималната заплата от 510 на 560 лв. следващата година. Бизнесът за поредна година е изрично срещу нарастването и упорства минималната заплата да се договаря по сектори сред работодателите и синдикатите. От Асоциацията на индустриалния капитал в България оферират като компромис и през 2019 година минималната заплата да остане 510 лева за 15 сектора, в които работят 330 хиляди души. Досега в никакъв случай такава сделка не е била постигана.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР