Днес, 17 октомври, Канада се превърна във втората държава (първата

...
Днес, 17 октомври, Канада се превърна във втората държава (първата
Коментари Харесай

Легализацията на канабиса в Канада - губещи и печелещи

Днес, 17 октомври, Канада се трансформира във втората страна (първата е Уругвай), която изцяло легализира използването на канабис за забавление. Гражданите на страната към този момент могат си го купят от федерално лицензирани производители.

Употребата на канабис в Канада е една от най-високите в света, написа lifestyle.bg. През 2017 година хората там са похарчили към 5.7 милиарда канадски $ за трева за медицински и персонални потребности (по-голямата част на черния пазар).

Сега BBC разкрива кой ще завоюва и кой ще загуби от огромната смяна в закона.

ЩЕ СПЕЧЕЛЯТ

Адвокатите

През идващите години легализацията на марихуаната неизбежно ще докара до доста оспорвани случаи в съдилищата. Ще би трябвало да се разискват доста регулаторни елементи, ще има и огромни " сиви зони ", които ще бъдат променяни или експлоатирани.

 Снимка 319265

Източник: iStock

Глобалните марки

Тъй като се чака пазарът на канабис да бъде огромен, това безспорно провокира интереса на доста световни марки.

Типичен образец е Coca-Cola, която към този момент разисква с канадския производител Aurora Cannabis дали да не пуснат напитка с канабис. Corona също влагат в безалкохолна бира с марихуана.

Учените

Новият статут на канабиса ще усили опитите и вложенията в изследвания на вредите и изгодите, които досега бяха лимитирани, поради обстоятелството, че марихуаната беше противозаконна.

Джъстин Трюдо

Премиерът на Канада даде обещание легализацията по време на предизборната си акция, а това, че съблюдава думите си, не е без значение за доверието, което построява измежду гласоподавателите.

 Снимка 336490

Източник: GettyImages

ЩЕ ЗАГУБЯТ

Градовете

Местните управляващи се тормозят, че ще се наложи да се оправят с компликациите при основаване на зони и места за търговия, при лицензите и при регулация за използването на публични места и при развъждане вкъщи. Някои градове даже взеха решение да не разрешават основаването на магазини за канабис.

Наемодателите

Предвид федералния закон, който разрешава използването и даже развъждането на лимитирани количества канабис по домовете, наемодателите се тормозят от вреди, които жилищата им евентуално ще понесат от дима и изискванията, при които се гледат растенията.

 Снимка 384008

Източник: ЕПА

Пожарна охрана СРЕДАТА

Малките производители

Проблемът за тях е по какъв начин дребни аграрни производители ще се състезават с огромните лицензирани на пазара и с растящите цени на акциите им?

На доктрина занаятчиите, които работят в доста по-малко мащаби, би трябвало да прекратят производството си, което досега беше нелегално.

Но в устрема си това да не се случи, Канада сътвори специфични лицензи за " микрокултиватори " и " микропроизводители ", което евентуално ще бъде от изгода за дребните производители.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР