Днес, 17 май, е Световеният ден за борба с хипертонията.

...
Днес, 17 май, е Световеният ден за борба с хипертонията.
Коментари Харесай

Днес е Световеният ден за борба с хипертонията

Днес, 17 май, е Световеният ден за битка с хипертонията. По този мотив в 150 страни стартира самодейността „ Май месец за мерене “ на Международната лига по хипертония. У нас тя се организира за 17-а поредна година от Българската лига по хипертония. В 28-те регионални градаса отворени общо 38 пункта за премерване на кръвното налягане. Графикът на скрининга е поместен на уеб страницата на БХЛ:. В поддръжка на „ Май месец за мерене “ осведомителната акция „ #Защото аз по този начин споделям “ подтиква хората да ревизират кръвното си налягане.За пета поредна година фармацевтичната компания Servier покрепя БЛХ, като подкрепя осведомеността по отношение на значимостта на измерването на кръвното налягане. Компанията поддържа и платформа с информация и потребни препоръки за наблюдаване и справяне с високото кръвно налягане:

С почти 4 милиарда души, наранени от артериална хипертония в международен мащаб,заболяването е водещата причина за гибел, виновна за 10,8 млн. смъртни случаи годишно. Известна е като „ тихия палач “, тъй като въпреки постоянно да няма признаци или признаци, може да има сериознипоследици. Особено когато имаме поради, че всеки втори човек с високо кръвно налягане даже не знае, че живее с този необятно публикуван здравословен проблем.

Кръвното налягане може да бъде високо, обикновено или ниско, само че с напредването на възрастта се покачва. Тъй като с времето стените на артериите се втвърдяват и дребните кръвоносни съдове стават по-тесни, сърцето употребява по-голяма мощ за поддържане на циркулацията на кръвта в тялото. Това води до повишение на кръвното налягане. Хипертонията се дефинира като кръвно налягане, което е непрекъснато по-високо от 140/90 mm.

Предразположени ли сте

За голямо страдание доста огромен дял от хората са предразположени да развият хипертония. Фамилната обремененост играе своята роля, само че наред с нея се открояват рискови фактори, свързани с метода на живот и изключително нездравословните привички: тютюнопушене и несъразмерна приложимост на алкохол, на сол,както иниска физическа интензивност. За хипертонията способстват наднорменото тегло и затлъстяването, стресът и напредналата възраст.

Какви могат да бъдат провалите върху здравето

„ Хипертонията е водещият рисков фактор за инфаркт и мозъчен инсулт, както и основна причина за развиване на сърдечна непълнота “, разяснява проф. Арман Постаджиян, ръководител на Българската лига по хипертония (БХЛ). „ Извън обичайна връзка със сърдечно-съдовите болести хипертонията предизвиква над 40% от смъртните случаи при хора с диабет и също е водещ риск за гибел на плода и майката при бременност, за развиване на деменция в по-късните стадии от живота и за градация на бъбречната непълнота “, добавя той.

Контролът

Затова се предлага кръвното налягане да се ревизира постоянно през цялата година. Измерването му е доста елементарно – не би трябвало да се тормозим да помолим нашия доктор, сестра или даже фармацевта да ревизира кръвното ни налягане.Също по този начин е потребно да се прави премерване и в домашни условия, което е елементарно и налично, само че и е основно за ранно диагностициране и поддържане на кръвното налягане в надзор.Чрез постоянното премерване на кръвното налягане можем да го държим под надзор по-добре и по този метод да понижим риска от сърдечно-съдови нарушавания.

Какво се случва в България: резултати от постоянните скрининги

Важна част от активността на Българската лига по хипертония е скрининг посредством всеобщо премерване на артериалното налягане. През последните три години в него са се присъединили над 10 000 души. През 2022 година през скрининга минават 4027 български жители в 16 регионални града на междинна възраст 61,7 год. Делът на хипертониците, т.е. хората, приемащи терапия или с измерени стойности на артериалното налягане над 140/90 mmHg по време на скрининга, надвишава 70%, като следени на фона на провеждана терапия са 46%, респективно 34,8% от участвалите. Прави също по този начин усещане възходящата периодичност на новоустановена хипертония измежду избрани групи като млади мъже и дами на междинна възраст. Наблюдава се също съпътстващ товар от голям брой спомагателни рискови фактори.Установена е неподходяща наклонност за липса на съответен надзор на артериалното налягане без значение от провежданата терапия (40,7% против 36% в предишни кампании).Няма значима воля и блян към отвод от тютюнопушене, разширение на физическата интензивност и понижен банкет на сол, които имат потвърден удобен резултат за намаление на кръвното налягане.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР