Днес, 17 февруари, Република Косово чества десетата годишнина от своята

...
Днес, 17 февруари, Република Косово чества десетата годишнина от своята
Коментари Харесай

Косово чества 10 години от обявената независимост

Днес, 17 февруари, Република Косово празнува десетата годишнина от своята самостоятелност. На тази дата през 2008-а година Косово афишира едностранно самостоятелност от Сърбия.

Това става посредством Декларацията за самостоятелност, която пристигна след крах на договарянията за приемане на Плана " Ахтисаари ", прекъснати през есента на 2007 година Планът, направен от специфичния представител и някогашен финландски президент Марти Ахтисаари, предвиждаше за Косово тип самостоятелност, върху която се упражнява контрол, без категорично да се употребява думата " самостоятелност ".

Идеята беше Косово да получи самоуправление под управлението на Европейски Съюз и да бъде задължено да съблюдава правата на малцинствата посредством приемане на конституция и представително ръководство. В същото време да получи лични национални знаци - байрак и герб.

Албанските договарящи подкрепяха проекта, Европейски Съюз и Съединени американски щати също бяха " за ". Сърбия и Русия обаче изрично отхвърлиха предлагането, с което опцията за реализиране на прогрес в границите на Организация на обединените нации беше блокирана.

Така косоварите взеха решение да разгласят едностранно основаването на Република Косово с едностранна декларация. На тържествено съвещание на Народното събрание в Прищина, в знаковия неделен ден, от 109 присъстващи депутати всички гласоподаваха " за ". Отсъстваха единствено 11 народни представители от етническите малцинства, в това число сърби.

В декларацията беше записано:

" Ние, демократично определените представители на нашия народ, с актуалното разгласяваме, че Косово е самостоятелна и суверенна страна. Тази декларация отразява волята на нашия народ и е в цялостно сходство с рекомендациите на специфичния представител на Организация на обединените нации Марти Ахтисаари и неговото в детайли предложение за споразумяване статута на Косово. Обявяваме, че Косово е демократична, световна и многоетническа република, водена от правилата за недискриминация и тъждество пред закона ".

Според проекта " Ахтисаари " на Косово беше неразрешено да се причислява към друга страна, очакван беше стеснен боен потенциал, интернационално наблюдаване и отбрана на малцинствените етнически общности.

Минути след приемането на историческия документ някогашният партизански водач на Армията за избавление на Косово (АОК) Хачим Тачи, който по това време към този момент беше министър председател, а по-късно стана и президент, съобщи:

" От през днешния ден Косово е гордо, без значение и свободно! ".

Минути по-късно десетки хиляди екзалтирани поданици на столицата Прищина излязоха по улиците с възторжени крясъци, а полицията разгласи, че няма да допусне протестиращи сърби.

По искане на Русия обаче още същия ден следобяд Съветът за сигурност на Организация на обединените нации се събра изключително. Генералният секретар Бан Ки Мун, без да взема страна, прикани всички, свързани с спора „ да се въздържат от всевъзможни дейности и изказвания, които могат да застрашат мира, да провокират принуждение или да изложат на заплаха сигурността в Косово или в района ".

На другия ден Националното заседание на Република Сърбия разгласи декларацията за самостоятелност на Косово за недействителна. Това стана, откакто Конституционният съд дефинира акта като противозаконен с претекста, че не е съгласуван с Конституцията на страната и няколко интернационалните документа.

Сръбският министър-председател Воислав Кощуница съобщи:

" Днес политиката на силата счита, че е спечелила посредством основаването на една измислена страна. Докато съществува сръбският народ, Косово ще бъде Сърбия ".

Той упрекна Съединени американски щати, че са „ подготвени да нарушат интернационалния ред поради личните си военни ползи ".

Съветът на династията Караджорджевич - кралското семейство, управлявало в миналото Сърбия и Югославия, също отхвърли независимостта:

„ Европа е изгубила своя морал, опозорила е историята си и демонстрира, че носи в себе си зародиша на личното си проваляне. Това е удар против концепцията за народна власт, удар против общоприетите правила на интернационалното право, част от плана на Мусолини и Хитлер най-сетне се реализира на сръбска територия. "

Независимостта на Косово обаче беше приета от България и още 41 страни, 20 от които са членки на Европейски Съюз, както и от Тайван и Севернокипърската турска република (независимостта и на двете не е общопризната - б.р).

Около 20 страни, измежду които Китай, Индия и Гърция, се оповестиха за продължение на договарянията и реализиране на съглашение.
Общо 5 са страните на Европейския съюз, които и към днешна дата не са признали Косово за самостоятелна страна. Това са Гърция, Кипър, Румъния, Словакия и Испания.

Русия, Таджикистан, Беларус и други страни непосредствено дефинираха едностранната декларация за самостоятелност за нарушаване на правилата на интернационалното право и на последната призната от Организация на обединените нации резолюция за статута на Косово, дефинираща го като област с необятна автономност в границите на Сърбия.

Част от ограниченията, които сръбските управляващи взеха тогава бяха да привикат сръбските посланици за съвещания в символ на митинг против страните, признали Косово и да издадат заповеди за задържане на косовските водачи за държавна измяна.

Международният съд в Хага обаче призна без значение Косово. След като бе оповестена самостоятелност, Сърбия оспори легитимността на самообявилата се страна в Хага. Съдът обаче не се съгласи с това. На 22 юли 2010 година съдът призна независимостта на Косово, приемайки, че едностранната декларация не нарушава интернационалните закони. Въпреки че решението на съда не е наложително, то даде още убеденост на Косово.

И към днешна дата несъгласията сред косовари и сърби съществуват, макар старанието на Европейския съюз двете страни да подобрят връзките си в устрема им за участие в Общността.

Само преди седмици бе погубен водачът на косовските сърби Оливер Иванович бе показно погубен.

„ На десетата годишнина от едностранното оповестяване на независимостта на Косово, ние в действителност означаваме 10 години от нарушаването на системата на интернационалното право и правилата на суверенитет ", съобщи през днешния ден ръководителят на сръбската Канцелария за Косово и Метохия Марко Джурич.

Появиха се и хрумвания за делба на Косово сред сърби и албанци, които косоварите обаче категорично отхвърлят.

Понастоящем в Косово живеят 1,9 милиона души. Над 90 % са етнически албанци, а към 100 хиляди души са етническите сърби.

Заб.: Използвани са материали от dir.bg
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР