Днес, 16 юли, предстои срещата между американския президент Доналд Тръмп

...
Днес, 16 юли, предстои срещата между американския президент Доналд Тръмп
Коментари Харесай

Германия се пита - предизвиква ли Тръмп ЕС със срещата си с Путин?

Днес, 16 юли, следва срещата сред американския президент Доналд Тръмп и съветския му сътрудник Владимир Путин. И в Германия деликатно ще наблюдават хода на диалозите. Германците се вълнуват от три въпроса: бъдещето на НАТО, статутът на Крим и ориста на " Северен поток 2 ".
Интересен факт е, че представителят на федералното държавно управление на Германия за съдействието сред съветското и немското общество Дирк Визе отхвърли коментар за срещата Тръмп - Путин. В същото време той, както и доста други немски политици и специалисти, ще следи доста деликатно какво ще се случи в Хелзинки.
През последните месеци Германия неведнъж беше обект на нападки от страна на Тръмп. На този декор най-малките признаци, че американският водач е съумял да реализира взаимно съгласие със своя съветски сътрудник могат още по-силно да обтегнат нервите на формален Берлин.
Тръмп желае Германия да усили разноските за защита
Членството на Германия в НАТО е крайъгълен камък на политиката на Берлин в региона на сигурността. По тази причина пренебрежителните изявления на Тръмп за Северноатлантическия алианс и рецензията по адрес на немските управляващи за незадоволителните, съгласно него, разноски за защита провокират паника в Берлин.
В Германия подозират, че времето за срещата на Тръмп с Путин – единствено няколко дни след провелата се среща на върха на НАТО (11-12 юли) – не е определено инцидентно. " Това е опит да се предизвика Европейски Съюз ", съобщи немският политолог Щефан Майстер в изявление за вестник „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг “. " Основният въпрос се състои в това до каква степен многообещаващ ще се окаже американският президент и ще даде ли на Путин някакви обещания без тяхното авансово координиране с сътрудниците от НАТО ", прецизира специалистът.
Тръмп неведнъж е намеквал, че е подготвен да редуцира американското военно наличие в Европа. Така стопанинът на Белия дом се пробва да окаже напън върху членовете на НАТО и да ги принуди да отделят повече пари за защита. Както отбелязва шефът на берлинския Център за източноевропейски и интернационалните проучвания Гвендолин Засе това е спомогнало за охлаждането на връзките сред Европейски Съюз и Съединени американски щати. Германците желаят по време на договарянията с Путин Тръмп да влезе в ролята на представител на страната, заемаща лидерска позиция в НАТО, а не в качеството на свободен сътрудник .
" Остава да се надяваме, че на срещата на върха на НАТО съдружниците на Тръмп са обрисували границата, която той не би трябвало да пристъпва в своите връзки с Русия ", съобщи в изявление за Deutsche Welle специалистът на ПГ на " Зелените " по Източна Европа Ребека Хармс. Путин води " дълготрайна нападателна и антиевропейска политика ", пробвайки се да вбие чеп сред Вашингтон и неговите европейски сътрудници, счита Хармс.
Сходно мнение споделя и политологът Щефан Майстер. Според него продължаващото намаляване на трансатлантическите връзки дава отговор на ползите на Кремъл. " Москва желае да подписа договорка със Запада и да играе нова роля в обезпечаването на европейската сигурност. Кремъл има интерес Америка да се дистанцира от Европа ". Берлин се опасява от подобен сюжет на развиване на събитията.
Тръмп за принадлежността на Крим: Това е " забавен " въпрос
Един от основните индикатори какъв брой надалеч ще бъде подготвен да отиде Тръмп е въпросът за признаването на Крим като част от Русия. Докато Германия е заела ясна позиция, осъждайки присъединението на полуострова към Руската Федерация, американският президент досега е направил спорни изявления по тази тематика. Например, на 12 юли по време на срещата на НАТО в Брюксел Тръмп назова въпроса за статута на Крим " забавен ". В случай че Тръмп направи отстъпки на Путин, в Германия и останалите страни от Европейски Съюз ще оценят неговите дейности като изменничество.
" Ако президентът Тръмп – а на фона на неговите изказвания точно от това би трябвало да се опасяваме – признае Крим като част от Русия, то той ще съобщи освен правата на Украйна, само че и сигурността и суверенитета на европейските страни ", съобщи Ребека Хармс. Тя е подкрепена от шефа на ZoiS Гвендолин Засе. " Европейски Съюз в никакъв случай няма да одобри сходна договорка. В същото време това ще стане победа за Путин, тъй като той ще успее да потвърди, че единството на Запада е единствено заблуда ", обобщи специалистът.
" Северен поток 2 " - персонална работа на Германия или опасност за сигурността на Европейски Съюз?
Още един въпрос, представляващ интерес за германците, е строителството на газопровода " Северен поток 2 ", който ще свърже непосредствено Русия и Германия. Заради тази договорка Доналд Тръмп назова Федерална Република Германия " заложница " на Русия и изрази мнението, че " Германия се намира под цялостния надзор " на Москва. При това съществува догатката, че Вашингтон би желал да усили доставките на личен природен газ за Германия.
В същото време има и мнение, че със своето държание Тръмп по-скоро се пробва да показва, че не се намира в тесни връзки с Кремъл. В Съединени американски щати, както и преди считат, че Русия му е помогнала да победи на президентските избори през 2016 година. " Той подлага на критика Русия от тактически съображения, тъй като американците го упрекват в сговор с Путин ", съобщи в изявление за Reuters шефът на Германското сдружение за външна политика Даниела Шварцер.
Междувременно някои хора в Германия отчасти споделят позицията на Тръмп. " Такива самостоятелни планове, като " Северен поток 2 ", се реализират макар всеобщите старания за обезпечаване на сигурността, тъй като тръбопроводът е стратегически план, ориентиран към усилването на въздействието на Кремъл ", установи Ребека Хармс. Би било забавно да се следи по какъв начин Тръмп, който направи на пух и прахуляк Германия, ще разяснява тази тематика на срещата с Путин.
Автор: Чейз Джеферсън, Deutsche Welle; Превод: БГНЕС

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР