Днес, 15.08.2019 г. Националната референтна лаборатория по предавани с кърлежи

...
Днес, 15.08.2019 г. Националната референтна лаборатория по предавани с кърлежи
Коментари Харесай

Два нови случая на западнонилска треска у нас


Днес, 15.08.2019 година Националната референтна лаборатория по излъчени с кърлежи инфекции към Националния център по заразни и паразитни заболявания удостовери лабораторно два случая на западнонилска тресчица.

В единия случай се касае за импорт на инфекцията от Кипър. Заболелият е български жител на 48 година от област Пазарджик, строителен служащ, обитавал последните 2 месеца и развил клинични признаци на болестта в Кипър. При идването си назад в България е с нараснала температура, световъртеж и изнемощялост и незабавно е приет в болница в МБАЛ – Пазарджик. Другият болен е мъж на 41 година от гр. София, който е приет в болница с неврологична симптоматика в столично лечебно заведение за болнична помощ. Проведено е епидемиологично изследване на случаите и са изяснени механизмите и мястото на заразяване.

Западнонилската тресчица не се предава от човек на човек и болният не е рисков за живеещите с него лица. Основните ограничения за предварителна защита се състоят в понижаване риска от захапване от комари, които са главните преносители на болестта.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР