Днес, 14 януари 2023 г., се навършват 160 г. от

...
Днес, 14 януари 2023 г., се навършват 160 г. от
Коментари Харесай

Без Милетич светът нямаше да разбере за гръцките и сръбски жестокости и делото на Илинденци

Днес, 14 януари 2023 година, се навършват 160 година от рождението на огромния български академик Любомир Милетич. Роденият в град Щип, Македония, дълги години е ръководител на Българската академия на науките/1926-1937г./ Той е и измежду главните мотори при основаването на Македонския теоретичен институт в София, чийто ръководител е до гибелта си през 1937г. Милетич се смята и за един от огромните български учени през първата половина на 20 в. в региона на езикознанието, диалектологията, етнографията и историята, съобщи кореспондент на БГНЕС.
Домът, в който е живял Любомир Милетич в София
Ако не бе делото на Любомир Милетич, през днешния ден нямаше да знаем най-важните неща за случилото се по време на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 година, само че и за водещите фигури и участници в него.

В продължение на дълги години проф. Любомир Милетич записва спомените на участниците във въстанието. В началото на 20-те години на предишния век той отпечатва девет книжки - Материали за историята на македонското освободително придвижване. От тях разбираме освен какво се е случвало, само че и най-важното - българският темперамент на протеста, както и българската етническа принадлежност на участниците в него. Той персонално записва разказите на легенардните революционери като Дамян Груев и Борис Сарафов.
Любомир Милетич
Без напъните на Милетич светът нямаше да научи и за гръцките закононарушения против българите в Егейска Македония. В книгата си " Гръцките Жестокости в Македония през Гръцко-българската война " Милетич разгласява 53 фотоси и една географична карта. В началото на книгата той написа следното: " От осъществените гръцки зверства, за които свидетелствуват документите в тази книга, става ясно, до каква степен са гърците, даже и в лицето на своите най-видни интелектуални представители, освен извънредно жестоки и безчовечни, когато им се падне случай да разполагат с живота и парцела на свои неприятели, само че в същото време до каква степен те са нравствено извратени, като са способни по един немислимо нахален метод, прикривайки пред външния свет своите лични злодеяния, да приписват същите тия злодеяния таман на потърпевшите свои неприятели. "

В сборника си " Документи за противобългарските дейности на сръбските и на гръцките управляващи в Македония през 1912 – 1913 година " Милетич документира жестоките изстъпления на гръцките и сръбските окупационни управляващи над българите в Македония по време на Балканските войни 1912 – 1913 година.

Любомир Милетич е създател на над 400 книги и монографии, студии, рецензии. Много от тях са на непознати езици: немски, френски, хърватски, съветски. Автор е на скъпите писания на тракийска тема като За Тракия, Родна Тракия, В Македония и Одринско, Западна Тракия и договорът за мир в Ньой, История на Гюмюрджинската република, Разорението на тракийските българи през 1913 година, както и многочислените изявления и отчети, свързани с нещастието претърпяна от тракийските българи през 1913 година.

Домът, в който живее до гибелта си през 1937г. огромният български академик, се намира в центъра на София, на улица Шипка. Делото на родения в град Щип, както и на безчет други учени, политици, революционери също родени в Македония, даже и в днешна " самостоятелна " районен съд Македония ", усърдно и институционално се укрива от жителите на западната ни съседка, с една единствена цел - подчинението на републиката в услуга на непознати ползи. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР