Днес, 14 януари 2020 г., в сградата на Фонд на

...
Днес, 14 януари 2020 г., в сградата на Фонд на
Коментари Харесай

Четири водещи банки заявиха интерес към гаранционния продукт на Фонд на фондовете

Днес, 14 януари 2020 година, в постройката на Фонд на фондовете се организира обществено съвещание, на което бяха отворени заявките за присъединяване, получени по процедурата за възлагане на социална поръчка с предмет „ Портфейлна гаранция с таван на загубите “.

Инструментът е финансиран със средства по Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ 2014-2020 (ОПИК), съфинансирана от Европейските структурни и капиталови фондове (ЕСИФ).

Средствата по гаранционния артикул ще са ориентирани към българските предприятия от съвсем всички браншове на стопанската система, като акцент ще бъде подложен върху две стратегически за страната посоки - енергийната успеваемост и нововъведения.

Близо 60% от ресурса ще е предопределен за заеми за енергийна успеваемост, а малко над 40% за нововъведения.

По първото направление се планува да се подкрепят предприятия, които ще осъществят значими за тях планове, свързани с повишение на енергийната им успеваемост, открити с енергиен одит. Първите 161 микро, дребни и междинни предприятия, които аплайват по плана ще получат безплатни средства за осъществяването на одита.

Кредитите, предоставени по това направление биха могли да доближат и надвишат 400 млн. лева

Останалата част от ресурса ще подсигурява планове, свързани с развиването и въвеждането на нововъведения от бизнеса. Тези планове могат да са за реализирането на хрумвания в сферите на осведомителните и информационни технологии, в био, нано и чистите технологии, мехатрониката, изобретателни промишлености и други Финансирането по тази линия може да надвиши 300 млн. лева

Участниците подали заявки в избрания период са, както следва:

Банка ДСК ЕАД – за всички обособени позиции;

Обединена българска банка АД – за всички обособени позиции;

Първа капиталова банка АД – за всички обособени позиции;

Юробанк България АД – за обособени позиции 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР