Днес, 13 януари, отбелязваме Деня на българското кино, предаде БГНЕС.

...
Днес, 13 януари, отбелязваме Деня на българското кино, предаде БГНЕС.
Коментари Харесай

Празник на българското кино

Днес, 13 януари, означаваме Деня на българското кино, съобщи БГНЕС. През 1915 година на същата дата се организира първата прожекция на първия български игрален филм " Българан е галант ".
Датата е одобрена от 2005 година, по самодейност на Националния кино център, за професионален празник на българската кино общественост.
През 2017 година беше призната Стратегия за развиване на София - креативен град на киното 2017-2027. Визията е одобряването на града като водещ център на филмовата промишленост в Европа.
В осъществяване на Стратегията за развиване на културата в София 2013-2023 година и задачите за откриване и потребление капацитета на изкуствата, културните и креативните промишлености, Столична поддържа акциите на филмите " Вездесъщият " на режисьора Илиян Джевелеков (през 2018 г.) и " АГА " на режисьора Милко Лазаров (през 2019 г.) в границите на надпреварата за чуждоезичен филм за премия " Оскар ".
Столична община поддържа киното и като финансира планове по Столична стратегия " Култура ", като до 2019 година са финансирани 82 плана на обща стойност 1 686 082 лева Част от Календара на културните събития на столицата са влиятелни кино фестивали - Международен кино фестивал " София Филм Фест " и " София Мийтингс ", " Киномания ", " София Индипендънт Филм Фестивал ", IN THE PALACE International Short Film Festival, " Блок Кино ", " Срещи на младото европейско кино ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР