Днес, 12 юни 2019 г., в Букурещ, главният прокурор Сотир

...
Днес, 12 юни 2019 г., в Букурещ, главният прокурор Сотир
Коментари Харесай

Цацаров подписа споразумение за сътрудничество с румънската Дирекция за разследване на организираната престъпност и тероризма

Днес, 12 юни 2019 година, в Букурещ, основният прокурор Сотир Цацаров и основният прокурор на Дирекцията за следствие на проведената престъпност и тероризма /DIICOT/ в Румъния Феликс Бънила подписаха Споразумение за съдействие.

Споразумението планува директни контакти сред двете прокуратури и директно съдействие в следствия с предмет проведена престъпност /включително контрабанда, трафик на хора, трафик на наркотици/, тероризъм и други тежки закононарушения, осъществени на територията на двете страни. Създава се механизъм за интензивен продан на информация, осъществяване на претенции за правна помощ /Европейски заповеди за арест и за разследване/, както и за основаване на взаимни екипи за следствие /СЕР/. Предвижда се също професионално съдействие, обвързвано с общо образование и планове. Споразумението основава основа за директно взаимоотношение сред Специализираната прокуратура и DIICOT.

Споразумението за съдействие е подписано в границите на визитата на основния прокурор Сотир Цацаров в Румъния, по покана на ръководителя на DIICOT господин Феликс Бънила. В състава на българската делегация са заместител – основният прокурор Иван Гешев и завеждащият отдел „ Международен “ във ВКП Цветомир Йосифов. Предмет на разискване сред българските и румънските прокурори са и настоящи наказателни производства от съвместен интерес, оповестиха от пресцентъра на Прокуратурата в Р България.

Дирекцията за следствие на проведената престъпност и тероризма към Прокуратурата при Върховния касационен съд на Република Румъния е независима конструкция в границите на румънската прокуратура, която се управлява от основен прокурор /Феликс Банила – от 23.07.2018 г./. Прокурорите от DIICOT управляват следствието и реализират функционалностите на държавното обвиняване по каузи за проведена престъпност и тероризъм. Дирекцията има профилирани служби /отдели/ за проведена престъпност, трафик на опиати, киберпрестъпност, финансови и данъчни закононарушения, тероризъм и закононарушения срещу националната сигурност. DIICOT е част от Националната система за предварителна защита и противопоставяне на тероризма, основана в Република Румъния с обособен закон през 2004 година Освен централна, Дирекцията има и териториална конструкция – 14 териториални служби и 26 локални бюра.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР