Днес 12-те лидери на каталунските сепаратисти сядат на подсъдимата скамейка

...
Днес 12-те лидери на каталунските сепаратисти сядат на подсъдимата скамейка
Коментари Харесай

Каталунските сепаратисти сядат на подсъдимата скамейка

Днес 12-те водачи на каталунските сепаратисти сядат на подсъдимата пейка във Върховния съд, съобщи El Pais.

Срещу тях е повдигнато обвиняване в едностранно оповестяване на самостоятелност от Испания през октомври 2017 година

Паралелно с процеса стартират и митингите на организациите, които са последователи на отделянето на Каталуния. За през днешния ден е очакван протест в Барселона в поддръжка на обвинените. Демонстрации са планувани и за събота.

Припомняме, в самостоятелната област се организира противоречив референдум, след който беше осъществен опит за оповестяване на самостоятелност. Той обаче беше осуетен от държавното управление в Мадрид.

12-те подсъдими са представители на тогавашните локални управляващи в региона. Сред тях обаче не е някогашният министър председател на Каталуния Карлес Пучдемон, който потърси леговище в Белгия.

Лидерите на сепаратистите, против които са повдигнати обвинявания в държавна измяна и непозволено разходване на бюджетни средства, могат да получат до 25 години затвор.

Процесът против 12-те сепаратисти стартира в комплициран политически миг. В неделя в Мадрид се организира всеобщ митинг против испанския министър председател Педро Санчес с искане за оставката му. Повод за публичното неодобрение стана желанието на Санчес да договаря със сепаратистите.

Трудностите пред испанския министър председател са и във връзка с оферти от кабинета му бюджет на страната, за който към момента не може да се реализира единогласие. Разнобоят може да докара даже до нови избори.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР