Днес, 12 октомври се навършват 135 фодини от създаването на

...
Днес, 12 октомври се навършват 135 фодини от създаването на
Коментари Харесай

135 години от създаването на варненския 8-ми пехотен приморски полк

Днес, 12 октомври се навършват 135 фодини от основаването на популярния варненски 8-ми пехотен крайморски полк.

Годишнината ще бъде маркирана във Варна с боен обред и поднасяне на венци и цветя. Началото на честването, в който ще вземат участие Представителният духов оркестър, почетен часовой и венценосци от Военноморски сили, както и представители на районния клон на Национално сдружение „ Традиция “, е в 10:00 ч., пред „ Портал-паметника на 8-ми пехотен крайморски полк “, научи Moreto.net.

Гражданите и гостите на Варна са поканени да почетат паметта на героите, отдали живота си за Отечеството, и да отбележат годишнината от основаването на полка, чиято славна история е увековечена с възвишен паметник в централната част на града.

Събитието се провежда от районният клон „ 8-ми пехотен крайморски полк “ към Национално сдружение „ Традиция “ и Военноморските сили на Република България, със съдействието и поддръжката на Община Варна.

Осми пехотен крайморски на Н.Ц.В. Княгиня Мария-Луиза полк е военна част на Българската войска от Третото българско царство. След Освобождението Варна става един от огромните стопански и стратегически центрове на Царство България. В града е дислоциран Осми крайморски пехотен полк.

Осми пехотен крайморски на Н.Ц.В. Княгиня Мария-Луиза полк е формиран под името Осми пеши крайморски полк с декрет № 41 от 12 октомври 1884 година, като в състава му влизат Раховска №12 пешком тайфа, Провадийска №16 пешком тайфа и Варненска №20 пешком тайфа.

В Сръбско-българската война от 1885 година навлизането на Осми полк в сражението при Сливница, дружно с VI пехотен Търновски полк и Пловдивския пехотен полк, прави поврат в хода на военните дейности. Българите към този момент наброяват 40 000 души и съумяват да завоюват борбата и войната.

Полкът взе участие и в боевете за Цариброд (11 – 12 ноември 1885 г.), и в Пиротското стълкновение (14 – 15 ноември).

В Балканската война (1912 – 1913) под командването на полковник Пантелей Киселов Осми крайморски полк се бори в състава на Втора бригада от Четвърта Преславска дивизия. В началото на войната полкът наброява 70 офицери, 4 служители и 4716 подофицери и редови войници.

В Лозенградската настъпателна интервенция Осми полк взима присъединяване в боевете край Селиолу и разгромява елементи на турската Втора низамска дивизия.

През Междусъюзническата война (1913) полкът е изваден от състава на 4-та пехотна дивизия и изпратен в Македония. В състава на 4-та войска се бори против сръбско-черногорските войски в борбата при Калиманци.

В Първата международна война (1915 – 1918) Осми полк се популяризира с присъединяване си в Добричката епопея.

На 1 септември 1916 година България афишира война на Румъния. Осми пехотен крайморски на Н.Ц.В. Княгиня Мария-Луиза полк е включен в състава на така наречен Варненски укрепен пункт, командван от ген. Тодор Кантарджиев.

На 4 септември 1916 година, след малко стълкновение с румънски войски, полкът навлиза в Добрич, радостно посрещнат от локалното население. Румънските бойци бягат на север в очакване на подкрепления. Въпреки че освободеният български град се охранява от Осма и Четиридесет и осма роти на Осми Приморски полк, румънците не закъсняват да контраатакуват и на 5 септември огромното стълкновение за Добрич стартира. Българите за първи път се борят и против съветски войски. Боевете са тежки и с доста жертви, не престават три дни, само че приключват с победа за България. В боевете за Добрич на 5, 6 и 7 септември 1916 година убитите, безследно изчезналите и умряли от раните си бойци и подофицери от полка са 160 души, а офицерите – четирима. Сред тях е и командирът на Осми крайморски полк – полковник Панайот Минков. Ранените при Добрич офицери от полка са трима, а подофицерите и бойците – 383. По-късно полкът влиза в състава на 2-ра бригада от 4-та пехотна преславска дивизия.

На 1 декември 1920 година в осъществяване на клаузите на Ньойския кротичък контракт полкът е реорганизиран в 8-а пехотна приморска тайфа. През 1928 година полкът е още веднъж формиран от частите на 8-а пехотна приморска тайфа и 16-а варненска жандармерийска тайфа, само че до 1938 година носи явното наименование тайфа.

През Втората международна война (1941 – 1945) полкът е на Прикриващия фронт (1941), след което през септември 1944 година към него се образува гвардейска тайфа „ В. Левски “. Взема присъединяване в първата фаза на заключителния стадий на войната в състава на 4-а пехотна преславска дивизия с която взе участие в боевете при височината „ Чука “, кота 712, връх Голак, Подуено и др.[6]

През 1949 – 1950 година полкът носи очевидно название под. 3160, а от 1 януари 1951 година се преименува на Тридесет и шести стрелкови полк, от 25 март 1951 година прераства на Петдесет и осма стрелкова брегова бригада, от 1 януари 1956 поделението се реалокира в с. Долни чифлик, Варненско и на 11 август 1958 година по отношение на понижението на персоналния състав на Българска народна армия се разформирова.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР