Днес 11-ти март, от 17:00 часа във фоайето на Общински

...
Днес 11-ти март, от 17:00 часа във фоайето на Общински
Коментари Харесай

Кметът на Кюстендил открива изложба, посветена на жертвите на Холокоста

Днес 11-ти март, от 17:00 часа във фоайето на Общински трагичен спектакъл Н.Пр. госпожа Ирит Лилиан – Посланик на Израел в България и Петър Паунов – кмет на Община Кюстендил ще открият галерия “ Отвъд дълга “, отдадена на Деня на спасяването на българските евреи и почитането на паметта на жертвите на Холокоста.
Събитието е проведено взаимно с Посолството на Израел в България, а експозицията е отдадена на 36-мата дипломати от 21 страни , оповестени от Световния център за възпоменаване на жертвите на Холокоста " Яд ваШем " за " Праведници на света ". Тази купа се присъжда от " Яд ваШем " след сериозна изследователска работа, събиране на документи и доказателства, записване на разкази на очевидци и други Удостояват се лица, показали храброст и човечност, рискували живот и кариера, загърбили уюта на обществено състояние и благоденствие, с цел да спасят даже един евреин, в най-мрачните години от човешката история –Холокоста. Именно поради това е казано " Който избави един живот, избавя цяла галактика " и тъкмо това е гравирано на медала, с който се удостояват праведниците на света.
Изложбата, чийто основател и куратор е Световният център за възпоменание на жертвите на Холокоста , показва историята, лицата, фотосите и някои значими документи за дипломатите от четирите краища на света, чиито храброст и мощ на духа са непресъхващ извор на ентусиазъм и образец. Експозицията включва и информация за историческите събития, на фона на които, дипломатите отстояват полезностите на хуманизма и непримиримостта към злото, подценяват рестриктивните мерки на високите си служебни постове и оказват помощ, приютяват, транспортират и издават документи и визи, с които евреи от разнообразни елементи на Европа се изплъзват от лагерите на гибелта. Представена в над 70 страни и е преведена на над 20 езика .
До този миг експозицията е показана в София в границите на отбелязването на 27 януари – Международния ден в памет на жертвите на Холокоста, като неин хазаин през 2018 и 2019 година са Министерството на външните работи и Народното събрание. Изложбата е показана през 2018 година и в Бургас, във връзка Йом Ашоа – деня, с които Израел уважава памет на жертвите на Холокоста,
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР