Днес, 11 ноември, клетва трябва да положат общинските съветници и

...
Днес, 11 ноември, клетва трябва да положат общинските съветници и
Коментари Харесай

Арестуваният за купуване на гласове кмет на Несебър ще положи клетва за нов мандат

Днес, 11 ноември, клетва би трябвало да положат общинските съветници и кметът на Несебър. За четвърти мандат за градоначалник на крайморския град беше определен Николай Димитров, който беше задържан и упрекнат за пазаруване на гласове дни преди вота, напомня БГНЕС.
По информация на Българска национална телевизия, с позволение на наблюдаващия прокурор, Николай Димитров и двама от общинските съветници, които са в ареста, ще бъдат конвоирани от София до Несебър, с цел да положат клетва, след което още веднъж ще бъдат върнати зад решетките. Така Николай Димитров ще встъпи в служба, само че защото е с мярка за неотклонение " задържане под стража ", ще би трябвало да ръководи общината от ареста. Според закона, Димитров има право да разпореди функционалностите на някой от неговите заместници или Общинският съвет да избере краткотрайно изпълняващ длъжността кмет на общината.
" Тези лица, определени, които се явят, ще положат клетва. Връчват им се удостоверенията и встъпват в служба. От там нататък пълномощията са написани в Закона за локалното самоуправление. Най-възрастният член на общинският съвет управлява сесията до момента в който бъде определен ръководител на Общинския съвет, след което се избира комисия, която е краткотрайна, за правене на устройствения устав и от там нататък, в случай че има някакви проблеми, свързани с встъпването в служба на лица, които не са се заклели или по някакви други аргументи отсъстват, компетентността по въпросите е на ОИК ", сподели Вълчо Чолаков, регионален шеф на Бургас.
Интересен факт е, че в случай че Димитров бъде препятстван да извършва отговорностите си обикновено, Общинският съвет може да гласоподава той да бъде свален от власт, само че това не е обвързване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР