Днес, 11 февруари, от 17:30 ч., в Кино „Метропол“ във

...
Днес, 11 февруари, от 17:30 ч., в Кино „Метропол“ във
Коментари Харесай

С Филм за Мито Орозов „160 години безсмъртие“ Враца бележи годишнина от рождението на големия индустриалец

Днес, 11 февруари, от 17:30 ч., в Кино „ Метропол “ във Враца ще бъде прожектиран филмът „ 160 година величие “. Лентата е направена във връзка 160-тата годишнина от рождението на видния врачански фабрикант - Мито Орозов. Филмът е късометражен и е показва най-интересните моменти от биографията на фабриканта на карети, единствен в Северозапада. Идеята да се направи филм за живота на Мито Орозов е дело на общественика Христо Илиев.
За това по какъв начин са го възприемали съвременниците му, е добре да напомним мнението на един от най-влиятелните политици на България Атанас Буров:
" Едно е да те вози елементарна селска талига с дръгливи коне, друго е файтон-каляска с рисунки по него, която е излязла от ръцете на Мито Орозов от Враца ", казвал някогашният министър.
Каква е заслугата на видния врачанин с изключение на файтоните – той вкарва 9 часов работен ден във фабриката си. Годината е 1907, до този миг служащите имали 15-16 часа работа дневно. Орозов решил, че изтощеният човек не може да работи пълноценно и понижава времето за труд. Мито Орозов е един от уредниците и участник на първото промишлено пловдивско ревю през 1892 година Негово транспортно средство, което демонстрира на форума в Пловдив, му донася и първия златен орден. С моделите си той взе участие и на интернационалните изложби. Едно от тях се организира в Лондон, където врачанинът също получава злато.
Мито Орозов съумява да впечатли и Алеко Константинов. Споменава го и в своя пътепис " София - Мездра - Враца ". " Най-отрадно усещане ми направи фабриката на Орозова или по-вярно самата персона на Орозова. Орозов? Was ist das? - ще попита гордият столичанин. Я си снеми калпака, приятелю, поклони се на година Орозова и пожелай да се народят в България повече такива труженици! Орозов е един безпаричен самообразован, който от правене на врачански бастони и табакери е достигнал да построи една фабрика, в която той и десетина служащия създават най-елегантни кабриолети и карети. Всички машини и съоръжения във фабриката са дело на неговите ръце. Днес цяло Врачанско е наводнено с кола и кабриолети от неговата фабрика. "
За тази огромна персона е изработен кино лентата „ 160 години величие “. Преди повече от век със своите ученолюбивост, разпоредителност, дръзка воля, усърдие, размах и неизменност той въплъщава модела на съвремието.
На представянето на лентата ще участва правнукът на Мито Орозов – Петър Орозов, както и Анко Велков – занаятчия на карети.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР