Днес, 10 януари, се навършват 26 години от протестите през

...
Днес, 10 януари, се навършват 26 години от протестите през
Коментари Харесай

Проф. Вили Лилков по Дарик: Този парламент и тази класа не могат да решат важните неща

Днес, 10 януари, се навършват 26 години от митингите през 1997 година, когато може да се сметне, че е почнало същинското демократично развиване на България.

" Годините до 10 януари 1997 година бяха в доста огромна степен години на блуждаене и на всевъзможни опити на Българска комунистическа партия (сега БСП) да резервира управителната си роля, макар че член първи беше паднал от Конституцията. Преди ръководството на Жан Виденов имахме ръководство на мафията с мандата на Движение за права и свободи.А ръководството на Жан Виденов, което пристигна прездекември `94 година с лозунга " Да спрем разрухата ",всъщност доунищожи стопански страната. 16 банки банкрутираха тогава ". Това съобщи проф. Вили Лилков в „ Кой приказва “ по Дарик радио.

Той показа, че в интернет към този момент може да се види „ Тайният отчет на Николай Добрев “, който е направен пред `95-а година и разкривакакво е било докладвано на Жан Виденов преди 1997 година. „ Стававъпрос за бандитска приватизация и плячкосване на банките, което към този момент се вижда ясно през 1997 година. “

„ За две години държавното управление на Българска комунистическа партия се опита да направи неприемливи неща в стопанската система и се опита да задържи процеса на икономическите промени, като имаше зацелда се подтиснат цените, като се възстановидържавното ценообразуванеоколо 50% от стоките. Така сепремахнаконкуренцията, стоките изчезнаха от пазарите, появи се черната борса. За две години ръководство актуализираха осем пъти бюджета “, споделя още проф. Лилков, който е бил очевидец на тези времена.

Подумите му фитилът, който е запалил гражданските митинги, е този, че Жан Виденов е подал оставка в края на декември `96-а, като това се е случило не в Народното събрание, ана Висшия партиен съвет. „ Тогава беше определен Георги Първанов и се случи нещо доста значимо, СДСвнесе една декларация за национално избавление, в неяпоиска предварителни парламентарни избори, отвод на Българска социалистическа партия да продъжава тази парламентарна въртележка и въвеждане на паричен съвет за усмиряване на инфлацията. “

Съюз на демократичните сили приема декларацията на 8 май, като с нея Народно събрание се съгласявада въведевалутен ръб, бързо да севъзстановисобствеността на земеделските земи, „ мутрите да бъдат вкарани там, където им е мястото, пълноправно участие на България в Европейски Съюз и НАТО. Това са огромните жалони, които сложи тази декларация. Сега политиците нямат опция, тъй като ще ги принудят външните условия. Не можем да съпоставяме тяхното политическо въздействие с преди. Няма ярки политически водачи, нямат ясни политически хрумвания. Всяка една партия играе в играта „ черен петък “. Този парламент и тази класа не е в положение да реши значимите неща “, смятапроф. Вили Лилков.

Според него ролята на Държавна сигурност също е доста по-слаба от преди 26 години.„ Много от тях станаха съществени предприемачи и те са в икономическата сфера, в сравнение с тогава, когато бяха намесени в политиката. Има доста по-голямо вземане предвид с Русия в сравнение с през тези години. Тогава имаше друго управление и времеви прозорец, от който добре се възползвахме “, разяснява още той.

„ Въпросът е, че в политиката би трябвало да вземат участие хора, които има какво да дадат, да предадат като политически опит и мъдрост. Нямам срещу възрастни хора да влязат в политиката, за жалост, доста постоянно я демонстрираме тази политическа памет.Дълбоко съм песимистичен, че може политическа мощ да даде своя мандат и да се провежда към нея експертно държавно управление. Необходимо е съществено единодушие към огромни национални цели. Разбирането не става към политическа партия, а към огромни политически цели “, сподели още проф. Лилков и добави, че националните цели, които са дали от Демократична България, биха могли да саочакване за добра поръчка, в случай че третият мандат отиде при тях.

„ В момента би трябвало да се помогне на политическите партии да прогледнат. В това национално единодушие взеха присъединяване и синдикатите, те бяха поръчител, че ще се въздържат от тежки промени и се държаха доста уравновесено. С бизнес елита също би трябвало да се проведат диалози “, счита още професорът.

По негови думи дневниятред на политиците е ориентиран към локалните избори. “Първата огромна задача е на политиката е да пази обществото от рецесии. Какво видяхме след следващите протести - видяхме един парламент със кавги, замеряне с компромати, нищо друго. Политиците би трябвало да гледат и в друга посока, има терзание към локалните избори сега, с цел да могат да стабилизират за останалите 4 години. “

На въпрос къде е България 26 години след 1997 година, проф. Вили Лилков отговори, че страната ни емного по-различна от България на 90-те години.„ Тя е член на Европейски Съюз, НАТО, в страната имаме стопански напредък от последните години, България е свободна страна, тогава неща, които даже не бяха фантазии, през днешния ден се сбъдват за поколенията, имаме политически плурализъм. “

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР