Дмитрий Литовкин, отговорен редактор на „Независим военен преглед“, специално за

...
Дмитрий Литовкин, отговорен редактор на „Независим военен преглед“, специално за
Коментари Харесай

Крепост в Далечния изток: какво оръжие защитава Русия от Япония и САЩ

Дмитрий Литовкин, виновен редактор на „Независим боен преглед“, особено за RT China

През април 2022 година японското външно министерство още веднъж заприказва на езика на „Студената война“. В отчет на дипломатическото ведомство беше включена дефиниция, че южната част на Курилите е „изконна територия на Япония“, която сега е „незаконно окупирана от Русия“. Официалният представител на Кремъл Дмитрий Песков отговори остро на това изказване, като съобщи, че „четирите острова в южната част на Курилския било са неизменима част от територията на Руската федерация“. Впрочем, същността на размяната на изказвания не отстрани световния проблем. Между Москва и Токио не съществува кротичък контракт, затова в Далечния изток във всеки един миг може да възникне нов боен спор.

„През септември военнослужещи от сухопътните Сили за самозащита на Япония и морски пехотинци от Съединени американски щати възнамеряват да проведат двуседмични учения на северния японски остров Хокайдо“, заяви японският вестник „Никей“. Плановете са в тях да се включат над 4000 военни. Маневрите ще са най-мащабните, проведени досега в страната. Целта им е „да се увеличи способността на Япония и Съединени американски щати да отговорят на зараждащите в Източна Азия заплахи“ предвид на специфичната военна интервенция на Русия в Украйна и „продължаващото военно увеличаване на Китай“. Ясно е, че отвън скоби остава желанието на Токио непременно да си върне бленуваните територии, принадлежащи на Москва. В последна сметка, главните стадии на военните учения на американските и японските военни включват подготовка на морски десантни интервенции.

Може ли да се овладее възможен спор?
Корабно оръжие
 Sputnik

В Далечния изток, въпреки и надалеч от европейската част от Русия, се образува доста мощно смесено воинско формирование: Източният боен окръг с щаб в Хабаровск и Тихоокеанския флот (ТОФ) с съществена база във Владивосток. Първият се намира в административните граници на Далекоизточния федерален окръг и териториите на Република Бурятия, Саха (Якутия), Забайкалския, Камчатския, Приморския, и Хабаровския край, Амурска, Магаданска, Сахалинска област, Еврейската самостоятелна област и Чукотския самостоятелен окръг. ТОФ е виновен за всичко, което се случва в Японско, Охотско, Берингово, Чукотско и Източносибирско море. И в двата случая става въпрос за великански територии и дистанции.

На една от кръглите маси в Съвета на Федерацията заместник-началникът на Главното оперативно ръководство на Генералния щаб Станислав Гаджимагомедов установи, че Русия просто не разполага с задоволително кораби и самолети, с цел да се опълчи на американците в Далечния изток. „Ако погледнем единствено флота, превъзходството на американците по брой кораби и благоприятни условия за реагиране са доста по-големи от нашите. Докато можем изцяло да затворим Черно и Балтийско море, то в Далечния изток към момента не доближават кораби и авиация“, заяви сенатор Станислав Гаджимагомедов и добави, че Русия е подготвена да нанесе удар по нарушителите на морските ѝ граници, само че решението за това се взема на най-високо ниво.

Думите на военачалника бяха произнесени в подтекста на постоянните провокации на Военновъздушни сили на Съединени американски щати под формата на прелитащи стратегически бомбардировачи В-1В и В-52Н от авиобазите Андерсен и Гуаме или от японския Мисава над Охотско море. Или случаят от наскоро, при който от териториалните води на страната беше експулсирана атомната подводница BMC Virginia, намираща се край остров Уруп в Курилската верига.

На фона на „военния недостиг“, нарушителите въпреки всичко бяха експулсирани. Въпреки всички проблеми, Източният окръг и ТОФ са едни от най-съвременните съветски военни обединявания. Достатъчно е да се спомене, че американските бомбардировачи се прехващат с изтребители Су-35С и МиГ-31. Подводницата на Съединени американски щати беше засечена от противокорабни самолети Ил-38. Тези машини освен могат да открият „игла в купа сено“, само че и да ги унищожат с противокорабни торпеда. Между другото, в тази ситуация с атомната подводница Virginia бе ангажирана осъвременената фрегата „Маршал Шапошников“. На борда ѝ ситуиран неповторимият за актуалните стандарти противокорабен ракетен комплекс „Ответ“. Това е ракета-торпедо, която се изстрелва във въздуха и спуска торпедо с парашут във водата. Без да се включва моторът, торпедото по инерция стартира да се върти в серпантина в търсене на задачата. Опасността се крие във обстоятелството, че екипажът на вражеската подводница не вижда какво се случва над главите им. Така че вероятността „Ответ“ да реализира задачата си е много огромна. Именно този факт изплаши американците и ги принуди бързо да се оттеглен при мисълта, че „Маршал Шапошников“ ще стреля. В момента на борда на кораба са ситуирани и най-новата далекобойна крилата ракета „Калибър“, противокорабният „Оникс“, а в бъдеще към тях ще се причисли и хиперзвуковата „Циркон“.  Сергей Мамонтов/Sputnik

Между другото, ТОФ разполага и със стратегически подводни крайцери. В момента във Вилючинск, където е основната база на подводните сили, са ситуирани 4 ракетни подводни крайцери със стратегическо предопределение: 1 от план 667БДР „Калмар“ – К-44 „Рязань“ и 3 нови кораба от плана 955 „Борей“ – К-550 –“Александър Невски“, К-551 „Владимир Мономах“ и К-552 „Князь Олег“. Общият военен комплект на тези кораби наброява 192 нуклеарни бойни глави. За доставянето им до задачите в западното полукълбо дават отговор балистичните ракети Р-29Р и най-новите 49 Р-30 „Булава“.
Войска на брега
За разлика от корабния състав, чиито рационализация и обновяване вървят постепенно, най-сериозни трансформации претърпяват бреговите подразделения на Източния окръг. По-рано бе обявено, че от началото на тази година в окръга са признати на въоръжение над 850 единици модерна бойна техника. На въоръжение в Тихоокеанския флот постъпи ракетният подводен крайцер със стратегическо предопределение „Александър Невски“ по плана „Борей“; получени бяха зенитно-ракетни комплекси и системи С-400 „Триумф“, „Верба“, реактивни системи със залпов огън „Торнадо-Г“, танкове Т-72 Б3 и Т-80БВМ, комплекси за връзки и радиоелектронна битка, безпилотни летателни апарати. Втората ракетна бригада на окръга беше превъоръжена с оперативно-тактически ракети комплекси „Искандер-М“, заяви РИА „Новости“.

Като цяло, тази техника се разполага по границата с Китай. Напоследък, обаче, съветското министерство на защитата обръща съществено внимание на модернизацията на военната инфраструктура на остров Сахалин и на Курилските острови.  Пресслужба на Министерството на защитата на РФ/TAСС

На Курилските острови, да вземем за пример, в бойно дежурство към този момент са пуснати системи С-300В, подкрепени от ударни мобилни комплекси „Бал“ и „Бастион“. Те са въоръжени с крилати ракети Х-35 и свръхзвуковите „Оникс“. Вторите сега се употребяват интензивно в специфичната интервенция в Украйна. С тяхна помощ от територията на Крим се унищожават хранилища с муниции и струване на военна техника в Николаевска и Одеска област. В Далечния изток двете ракетни системи са ситуирани на остров Кунашир, който се намира „на една ръка разстояние“ от американско-японските учения на Хокайдо.

Друга зона на отговорност в Източният боен окръг е отбраната на стратегическия за Русия „Северен морски път“. Съвсем скоро тази транспортна артерия ще стане главен маршрут за известията сред Европа и Азия. Разстоянието сред Йокохама в Япония и Ротердам в Париж по море е единствено 7300 морски благи спрямо 11200, в случай че се мине около крайбрежията на Югоизточна Азия през Индийския океан, Червено море, Суецкия канал, Средиземно и Северно море. Общо Северният маршрут икономисва 13 дни път.

За отбрана на автомагистралите по целия маршрут Москва е разкрила шест военни бази. Две от тях се намират в непосредствената зона на отговорност на ТОФ в Чукотския самостоятелен окръг на нос Шмид и остров Врангел. Това в действителност е вратата на Азия към Европа. За тяхното увеличаване на Чукотка е разпрострат и най-мощният ракетен комплекс „Бастион“ със свръхзвукови крилати ракети „Оникс“. А в Андадир е възобновено летището за стратегическите ракетоносци Ту-16 и Ту-95МС. Тези машини имат на борда си крилати ракети с огромен обхват Х-555 и Х-101. Благодарение на дължината на полета им на бомбардировачите даже не им се постанова да влизат във въздушното пространство на прилежащата страна.

Професорът от Академията за военни науки Вадим Козюлин отбелязва, че настоящето управление на Япония реагира много мъчително на усилването на Източния боен окръг, чиито островни подразделения разполагат с брегови противокорабни ракетни комплекси, против които Военноморски сили на Съединени американски щати са безсилни. „Това признават и самите американци. Самолетоносачи и огромни групи кораби покрай противоречивите острови, за разлика от Източно-китайско море и остров Тайван, някак си не се наблюдават“, отбелязва Вадим Козюлин.

създател: ДМИТРИЙ ЛИТОВКИН

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР