Длъжностните лица на ЕС искат да създадат фонд в размер

...
Длъжностните лица на ЕС искат да създадат фонд в размер
Коментари Харесай

Европа ще конкурира технологични гиганти с нов мегафонд за 100 млрд. евро

Длъжностните лица на Европейски Съюз желаят да основат фонд в размер на 100 милиарда евро, с цел да поддържат „ европейските първенци “ против американски и китайски съперници като Гугъл, Apple и Alibaba, осведоми Politico.

Предложението за "Европейски фонд на бъдещето " се появява в извънредно коренен набор от проекти, които чиновници на Европейската комисия (ЕК) желаят да включат в дневния ред на новоизбрания президент Урсула фон дер Лайен, чийто мандат стартира на 1 ноември.

Документът е в размер от 173 страници, а настояванията на европейските служители са разнородни - от слагането на кошери за пчели на публични здания до по-големи ограничавания за обществените медии. Доминиращата тематика е построяването на отбранителна Европа, която може да предприеме съществени търговски ограничения против Вашингтон и Пекин, като в същото време влага повече обществени средства в бизнес водачите си.

„ Появата и водачеството на съперници отвън Европейски Съюз, разполагащи с невиждани финансови средства, имат капацитет да заличат недостигащата иновационна динамичност и да подобрят индустриалното състояние на индустрията на Европейски Съюз в избрани браншове “, се показва в документа.

Длъжностните лица дефинират Гугъл, Apple, Фейсбук, Amazon, Microsoft, Baidu, Alibaba и Tencent като фирмите, на които Европа би трябвало да съперничи. „ Европа няма такива компании “, се отбелязва още в документа.

Фондът ще употребява пари от бюджета на Европейски Съюз и частни капитали, с цел да събере най-малко 100 милиарда евро. За разлика от множеството съществуващи фондове за научноизследователска и развойна активност, управлявани от блока, този фонд ще влага непосредствено в компании - знак, че Брюксел може би възнамерява да предприеме надалеч по-снизходителна линия по отношение на общественото финансиране за промишлеността.

По отношение на превъзмогването на заканите от Доналд Тръмп, бюрократите оферират доста нападателна нова рамка, във връзка с митата върху американски артикули. Те оправдават тези неортодоксални ограничения за комерсиална отбрана, като споделят, че Брюксел би трябвало да изготви ограничения за противопоставяне, в случай че президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп посегне на главния световен търговски трибунал в Световната комерсиална организация (СТО). Официалните лица настояват, че Комисията на фон дер Лайен ще се нуждае от тактика, която да се опълчи на цените на Тръмп отвън нормалното предопределение на законодателството на СТО.

В документа се упорства и за по-строги ограничения против китайските компании, които да бъдат блокирани при присъединяване в търгове в Европа, с цел да се глобяват поради по-високи дотации, които получават от държавното управление в Пекин.

Големи хрумвания

Брюксел към този момент има твърда тактика да влага в научноизследователска и развойна активност в стратегическите промишлености - от софтуерни компании през образование на компании до фармацевтичната промишленост. Но новото предложение обаче изисква огромни старания за построяването на „ европейски първенци “, които да са стъпка напред.

„ Режимът на работа на фонда би имал дълготраен фокус, учреден на личния капитал, с търговски, насочен към облагата модел “, се показва в документа, като се прибавя, че „ това ще разреши на фонда да извърши стратегическата цел за поддръжка на европейските първенци, като в същото време поддържа финансова непоклатимост. "

Документът предлага и други хрумвания за идната Комисия, като обрисува проекти за разглеждане на стратегия за безработицата в Европейски Съюз в границите на първите 100 дни от новата администрация.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР